Belgen neutraliseerden al 107 IS-doelen

©REUTERS

De Belgische F-16's die ingezet zijn in de strijd van een internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) hebben op zes maanden tijd al 107 gronddoelen geneutraliseerd. Dat maakte Defensie vrijdag bekend.

Volgens de commandant van de luchtcomponent, generaal-majoor Frederik Vansina, zijn er op vraag van het Iraakse leger of van de Koerdische troepen in het noorden van Irak 107 gronddoelen uitgeschakeld, ‘zonder collaterale schade aan te richten’.

Defensie toonde vrijdag beelden van de getroffen doelen. Het gaat onder meer om een lang gebouw in het oosten van Irak dat dienst doet als commandopost voor IS. Een tweede gebouw dat met gps-geleide bommen werd vernield was een geïmproviseerde wapenfabriek in de buurt van Mossoel.

België heeft zes F-16's ingezet in de strijd tegen IS. Ze voeren opdrachten uit per twee vliegtuigen. In totaal zijn al er al driehonderd van die missies geweest. De F-16's opereren zoals bekend enkel boven Irak en niet boven Syrië. Ze nemen ongeveer vijf procent van de luchtmissies van de coalitie voor hun rekening.

Eind juni loopt de opdracht van de Belgische F-16's boven Irak af. Er is geen budget meer om de missie te verlengen. Mogelijk zal ons land wel deelnemen aan een rotatiesysteem van verschillende Europese legers. Ook een Belgische deelname aan een nieuwe luchtoperatie in 2016 zou niet uitgesloten zijn.

Ons land zet ook nog steeds een dertigtal militairen in voor de opleiding van Iraakse soldaten, die op hun beurt ingezet worden in de strijd tegen IS. Volgens commandant van de landcomponent Jean-Paul Deconinck werken die Belgische opleiders op een zeer beveiligde plaats in de buurt van de luchthaven van Bagdad. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud