Advertentie
Advertentie

Belgen slikken meer illegale pillen

©BELGA

De Belgische medicijnenwaakhond onderschepte nooit meer internetbestellingen.

Er zijn dit jaar al een recordaantal postpakketten met illegale medicijnen onderschept. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) onderschepte in de eerste vijf maanden van dit jaar al 60 procent meer bestellingen van Belgen dan in dezelfde periode vorig jaar.

En vorig jaar was al een recordjaar met 3.781 onderschepte postpakketten, tegenover 1.989 in 2013 en 1.072 in 2012. Wie illegaal op het internet geneesmiddelen bestelt, neemt risico’s. De medicijnen kunnen niet werken of bestanddelen bevatten die gevaarlijk of soms zelfs dodelijk zijn.

Het gaat lang niet meer alleen over de ‘klassieke’ erectiepillen, vermageringspillen, wondermiddeltjes of hormonen voor bodybuilders, waarschuwt het FAGG. ‘Het hele gamma geneesmiddelen wordt illegaal besteld via het internet, ook antibiotica en pijnstillers.’

©Filip Ysenbaert

En het FAGG ziet nog een tweede verontrustende evolutie: de onderschepte postpakketten wijzen op een professionalisering van de verkopers. ‘Vroeger waren de medicijnen onhandig verpakt in een papiertje, waar met stift wat opgekrabbeld stond in gebrekkig Nederlands. Dat is verleden tijd. Het ziet er nu allemaal zeer professioneel uit’, zegt FAGG-woordvoerster Ann Eeckhout.

Als het FAGG uw illegale bestelling onderschept, krijgt u eerst een brief die waarschuwt voor de inbreuken die u pleegt. U zal ook afstand moeten doen van uw bestelde medicijnen.

Wie grote hoeveelheden of gevaarlijke producten zoals hormonen of verdovende middelen koopt, zal meteen in de handen van het gerecht belanden.

Als u volhardt en nieuwe bestellingen plaatst, stelt het FAGG een proces-verbaal op. Wie grote hoeveelheden of gevaarlijke producten zoals hormonen of verdovende middelen koopt, zal meteen in de handen van het gerecht belanden.

Pharma.be, de koepelvereniging van de Belgische geneesmiddelenindustrie, steunt de strijd tegen de illegale geneesmiddelen, maar benadrukt dat de erkende apotheken in België ‘100 procent waterdicht zijn wat namaak- of illegale geneesmiddelen betreft’. De reguliere websites zijn ook herkenbaar aan een kwaliteitslogo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud