Advertentie
Advertentie

'België dient als boksbal voor Commissie'

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) haalt uit naar de liberale recepten van de Commissie. (Foto: Belga) ©BELGA

Het rapport van de Europese Commissie met aanbevelingen voor ons land beroert de Wetstraat. 'We gaan de liberale aanbevelingen van de Commissie niet letterlijk uitvoeren', waarschuwt Laurette Onkelinx. 'De Commissie is niet de hardvochtige karikatuur die sommigen er willen van maken', reageert Alexander De Croo.

De Europese Commissie gaf België woensdag weliswaar geen boete, maar ons land komt wel strak aan de leiband van Europa. Om de drie maanden mag ons land in de eigen hoofdstad gaan uitleggen of het ook effectief iets aanvangt met de Europese aanbevelingen.

'We hebben sterk de indruk dat België dient als boksbal voor de Europese Commissie, en dat kan niet', reageert vicepremier Laurette Onkelinx (PS). 'België heeft al veel inspanningen gedaan en de situatie in ons land is veel beter dan in andere Europese landen.'

'Uiteraard gaan we bijkomende inspanningen doen, dat is zeker', stelt Onkelinx. Maar ze waarschuwt dat het niet 'de letterlijke liberale aanbevelingen van de Commissie zullen zijn'. 'Wat mij vooral verbaast, is dat er zoveel kritiek uit Europa komt op ons sociaal systeem, maar niet op ons fiscaal systeem dat grote multinationals bevoordeelt', werpt ze op.

Eigen conclusies

Ook vicepemier voor cdH, Joelle Milquet, maakt de vergelijking met andere Europese landen waar bijvoorbeeld de werkloosheid veel hoger noteert. 'We zijn in de eerste plaats blij dat Europa afziet van een boete die onrechtvaardig zou zijn', klinkt het.

Milquet voelt ook weinig om de Europese recepten letterlijk toe te passen. 'We gaan het rapport lezen en analyseren en daarna onze eigen conclusies trekken', aldus Milquet. 'In elk geval gaan we dit jaar voor 1 procent structurele maatregelen nemen, daarmee bevestigt Europa dat onze eigen doelstellingen goed zijn'.

Haar liberale collega Didier Reynders (MR) ziet ook een bevestiging in het Europese rapport. Hij weigert dan ook te spreken van een strijd tussen de Commissie en de federale regering. 'De Commissie zegt niets nieuws. Het belangrijkste is dat er een akkoord is tussen beide partijen. We hebben een open dialoog gevoerd, die niet in een boete eindigt, maar in een duidelijk engagement om verder te gaan met ons begrotingswerk', meent Reynders.

Zwemmen

Ook de Vlaamse liberale vicepremier, Alexander De Croo vindt de kritiek van de PS aan de het adres van de Commissie overdreven. 'Ik denk dat die reactie toch een beetje overdreven is. De Commissie heeft gisteren getoond dat ze niet de hardvochtige karikatuur is die sommigen er willen van maken. De Commissie houdt rekening met de moeilijke economische omstandigheden en waardeert ook de inspanningen die landen doen', stelt De Croo.

'Wie beweert dat besparen in budgettair moeilijke tijden gemakkelijk is, beweert eigenlijk dat hij kan zwemmen zonder nat te worden', vindt De Croo. 'Anderzijds heb ik ook de brief gezien die de premier gestuurd heeft naar Europa, waarin hij belooft dat we onze eigen beloftes gaan nakomen. Ik hoop op bereidheid om samen te werken om onze begrotingsdoelstellingen te halen.'

Volgens Pieter De Crem, vicepremier bij CD&V, is het nu een kwestie van politieke wil. 'We kenden de aanbevelingen op voorhand. Het is duidelijk dat de tijd aangebroken is om beslissingen te nemen om de toekomst voor te bereiden. Wat de Commissie voorschrijft, zijn trouwens niet enkel liberale recepten. Het tekort terugdringen, de arbeidsmarkt hervormen, dat zijn ook sociale maatregelen.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud