Advertentie

België geeft voorlopig geen spuitjes met AstraZeneca-vaccin aan 55-plussers

Het is wachten op bijkomende onderzoeksresultaten om te weten of het AstraZeneca-vaccin ook ouderen afdoende tegen Covid-19 beschermt. ©AFP

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55 toedienen.

Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). De Europese medicijnwaakhond EMA heeft het vaccin vrijdag goedgekeurd zonder leeftijdsbeperking, maar toch beslisten eerst Duitsland en dinsdag Zweden, Portugal, Frankrijk en Italië om het (nog) niet aan 55-plussers toe te dienen omdat er te weinig gegevens zijn over de werking bij die leeftijdsgroep. Het Verenigd Koninkrijk vaccineert 65-plussers al sinds januari met AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmareus produceert een vaccin dat ontwikkeld is door de universiteit van Oxford.

Het AstraZeneca-vaccin is een goed vaccin voor de groep tussen 18 en 55 jaar. We weten alleen onvoldoende of het ook goed genoeg is voor mensen boven 55.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Ook ons land beslist te wachten. 'Het AstraZeneca-vaccin is een goed vaccin voor de groep tussen 18 en 55 jaar. We weten alleen onvoldoende of het ook goed genoeg is voor mensen boven 55', aldus Vandenbroucke. Er ontstond even verwarring of de grens bij 55 of 65 jaar ligt. Maar de woordvoerder van de minister bevestigt dat wel degelijk geen spuitjes worden gezet vanaf 55 jaar.

Hij baseert zich op een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad. Nog volgens de minister gaat het om een voorlopige beslissing. 'Het kan dat we over een paar weken wel over de juiste gegevens beschikken.'

VS-studie

Die timing is geen toeval. Over enkele weken komen de resultaten uit de VS van een nieuwe klinische studie waarin het effect op ouderen wel gemeten kan worden. Het gaat om de laatste en derde fase van het vaccinonderzoek.

Bovendien zullen tegen dan ook de resultaten doorsijpelen uit het Verenigd Koninkrijk. De reden voor de twijfel over een inenting bij ouderen is dat het vaccin in de klinische studies 'slechts' 60 procent bescherming biedt tegen het ontwikkelen van symptomen van Covid-19. De vrees is dus dat nog altijd een pak ouderen na de inenting vatbaar zijn voor een ernstige ziekte.

Maar die 'effectiviteit' in een studie geeft mogelijk een vertekend beeld. Er wordt gemeten hoeveel mensen symptomen vertonen, terwijl het effect van vaccinatie mogelijk kan zijn dat ze mensen volledig beschermt tegen zware ziekte, en dus de ziekenhuisopnames fors doet dalen. De data uit het VK zullen uitwijzen hoe de vork aan de steel zit.

Wat zijn de gevolgen voor onze vaccinstrategie? De Belgische taskforce vaccinatie maakte zaterdag bekend dat ons land op 7 februari een eerste levering van 80.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin krijgt. Op 17 februari volgen nog eens 300.000 dosissen.

Werkpaard

AstraZeneca wordt beschouwd als een werkpaard om op grote schaal de brede bevolking te vaccineren. Het vaccin kan in de koelkast worden bewaard, wat belangrijk is voor het transport en de toediening in bulk in de vaccinatiecentra. Het is ook goedkoper dan de Pfizer- en Moderna-vaccins, die allebei bij extreme vriestemperaturen moeten worden getransporteerd. Hun grote troef is dat ze meer dan 90 procent bescherming bieden, een voldoende buffer bij bejaarden en kwetsbare profielen die vaker over een minder goede immuniteit beschikken. België heeft overigens dinsdag 3,8 miljoen dosissen van het Moderna-vaccin bijbesteld - geleverd vanaf juni. Vandenbroucke: 'Dat is toch een stevige reserve als we om de een of andere reden in de miserie komen met de levering van andere vaccins.'

Op heel korte termijn is er geen grote impact, aldus de minister. België is nog volop zoet met het vaccineren van de bewoners en het personeel van de rusthuizen (tweede dosis), de ziekenhuis- en de eerstelijnszorgverleners. Van die laatste groep komen vanaf half februari 50.000 mensen extra aan de beurt. 'Het is niet zo dat we niet weten wat te doen. We hebben nog heel wat werk voor we toe zijn aan de 65-plussers. Maar het klopt dat we heel hard moeten nadenken over de vaccinatie-aanpak op langere termijn.'

We hebben nog heel wat werk voor we toe zijn aan de 65-plussers. Maar het klopt dat we heel hard moeten nadenken over de vaccinatieaanpak op langere termijn.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

De negen ministers van volksgezondheid zitten woensdag bijeen over de kwestie. Daar komen nog enkele andere heikele vaccinvragen aan bod. Zo is er de vraag welke beroepen mogelijk voorrang krijgen. Bonden en werkgevers lieten weten dat ze dat voor de privésector niet nodig vinden. Maar onder meer leerkrachten, politie en brandweer zijn toch vragende partij om eerder een spuitje te krijgen. Daarnaast wordt een advies besproken van de Hoge Gezondheidsraad over welke aandoeningen recht geven op voorrang, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud