België gevraagd om instructeurs naar Irak te sturen

De Belgen zouden in Irak de lokale strijdkrachten moeten opleiden. ©EPA

België heeft de vraag gekregen om instructeurs te leveren om de Iraakse troepen op te leiden. Dat verklaarde minister van Defensie Steven Vandeput.

Tijdens een bezoek aan de basis van Leopoldsburg bevestigde de Minister van Defensie Steven Vandeput dat ons land de vraag heeft gekregen om eenheden naar Irak te sturen om daar de lokale strijdkrachten op te leiden. België deed dat eerder ook in Afghanistan.

Het is niet helemaal duidelijk of en wanneer een dergelijke missie van start zou gaan. ‘We moeten dit goed onderzoeken’, verklaarde Vandeput. Hij zei a priori niet tegen dergelijke missie te zijn indien België een effectieve bijdrage kan leveren.

F16's

De minister had het ook over de missie van de F-16’s tegen Islamitische Staat in Irak. Volgens hem is het goed mogelijk dat die missie ook na 31 december verlengd zal worden.

‘We zitten met de gevechtsvliegtuigen nog steeds in de eerste van vier fases van het plan van de coalitie’, zei de minister, die vrijdag nog een bezoek bracht aan Jordanië. ‘We evalueren de toestand van dag tot dag. Ik denk dat we ons mogen verwachten aan een verlenging van de missie’

De regering-Di Rupo besliste op 24 september in lopende zaken om gevechtsvliegtuigen te sturen in het kader van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. De regering-Michel besliste op 23 oktober de missie te verlengen tot het einde van dit jaar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud