'België heeft baat bij dubbele index'

Henri Bogaert van het Planbureau (Foto: Belga). ©BELGA

Als ons land een systeem met een dubbele index zou gebruiken, zou dat voordelig zijn voor de concurrentiepositie ten opzichte van de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van Henri Bogaert, commissaris van het Planbureau, en econoom Fanny Robette.

Henri Bogaert, commissaris van het Planbureau, en econoom Fanny Robette lanceren hun plan komende donderdag op het Congres van Franstalige Economen. Maar de kranten L'Echo en La Libre Belgique konden de voorstellen al inkijken.

Als ons land sinds 1996 - toen de wet op het concurrentievermogen werd ingevoerd - een systeem met twee indexen zou gehad hebben, dan zou de loonkloof ten opzichte van de drie grote buurlanden niet 5,1 procent maar 2,2 procent bedragen, luidt het.

Lage inkomens

In het systeem met een dubbele index zou er voor de lage inkomens een volledige indexering plaatsvinden, terwijl voor de hogere inkomens de indexering afgezwakt zou worden.

Het is een piste die eerder al opgeworpen werd in het debat over de hervorming van de loonindexering. 'Door een systeem met dubbele index in te voeren, blijft de finaliteit van de indexering (het beschermen van de koopkracht) behouden, maar worden de fouten uit het huidige systeem gecorrigeerd', schrijven de twee auteurs.

Competitiviteit

Het huidige indexmechanisme, zo erkennen de economen, heeft een negatieve impact op de competitiviteit van de economie. Ook is het systeem niet zo heel voordelig voor de koopkracht: bij een forse stijging van de energieprijzen daalt de koopkracht voor iedereen, maar sterker bij de lagere inkomens.

Ook zet het systeem te weinig aan om zuiniger met energie om te springen. Die tekortkomingen zouden met de dubbele index weggewerkt worden, stellen Bogaert en Robette.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud