België heeft hoogste begrotingstekort van eurozone

Premier Sophie Wilmès (MR). ©Photo News

Met een begrotingstekort van 2,3 procent van het bruto binnenlands product in 2020 scoort België samen met Italië het slechtst van de hele eurozone.

De Europese Commissie maakte zopas haar herfstvooruitzichten bekend. Voor ons land is Europa somber. Het begrotingstekort zal volgend jaar uitkomen op 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of bijna 11 miljard euro. Daarmee doen we het in de eurozone even slecht als Italië.

Geen enkel ander land heeft een hoger tekort. Nederland heeft volgend jaar een overschot van 0,5 procent en Duitsland van 0,6 procent. Zelfs Frankrijk doet met een tekort van 2,2 procent iets beter dan België. In 2021 stijgt het Belgische begrotingstekort naar 2,6 procent van het bruto binnenlands product.

Van alle eurolanden boekt enkel Italië volgend jaar een nog lagere groei dan België.

De schuldgraad van België zakt dit jaar voor het eerst sinds lang onder de symbolische grens van 100 procent en klokt af op 99,6 procent van het bbp. Maar dat komt door een technische aanpassing. Alleen Italië, Griekenland en Portugal doen het nog slechter. De schuldgraad in Nederland bedraagt 47,1 procent, in Duitsland is dat 56,8 procent en in Frankrijk 98,8 procent.

Groei

1%
Groei
De Belgische economie groeit volgend jaar met 1 procent. Enkel Italië doet het nog slechter.

De economische groeicijfers van België zijn evenmin om over naar huis te schrijven. Europa voorspelt volgend jaar een groei van amper 1 procent. Enkel Italië (0,4%) doet slechter. Ook in Duitsland, een belangrijke handelspartner van België, wordt amper 1 procent groei verwacht. Elders in de eurozone wordt een sterkere economische activiteit verwacht. De gemiddelde groei in de eurozone zal 1,2 procent bedragen.

De prognoses van de Commissie tonen nog maar eens 'de absolute noodzaak om zo snel mogelijk een regering met volheid van bevoegdheden op poten te zetten'. Zo heeft minister van Begroting in de regering van lopende zaken David Clarinval donderdag gereageerd. 'Er is genoeg tijd verloren.'

De nieuwe regering moet volgens de MR-minister 'een sanering hervatten die verenigbaar is met een beleid waarbij de werkgelegenheid wordt gestimuleerd en er economische structurele hervormingen worden doorgevoerd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud