analyse

België heft al veel vermogenstaksen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci en sp.a-voorman John Crombez. ©BELGA

Groen, sp.a en PVDA pleiten voor meer belastingen op vermogen. Slechts vijf rijke landen heffen meer belastingen op eigendom dan België, blijkt uit data van de OESO.

Een maand voor de verkiezingen van 26 mei pleiten Groen, sp.a en PVDA voor meer belastingen op vermogen. Groen wil 2 miljard euro halen uit een hogere bijdrage van al wie meer dan 1 miljoen euro bezit, vastgoed en bedrijven inbegrepen. De sp.a pleitte afgelopen weekend voor een belasting op de meerwaarden op aandelen en op huurinkomsten. De marxistische PVDA is voor een miljonairsbelasting.

Groen kan nog niet zeggen tegen welk tarief het winsten uit vermogens zwaarder wil belasten. Nu al wordt op inkomsten uit roerend vermogen 30 procent roerende voorheffing ingehouden, wat naar Europese standaarden veel is. Meerwaarden op aandelen zijn wel vrijgesteld in België en huurinkomsten worden belast via het kadastraal inkomen, wat vaak neerkomt op een fiscaal vriendelijke behandeling.

Een volledig overzicht geven van hoe zwaar België vermogen belast, is niet eenvoudig, omdat het moeilijk is uit te splitsen hoeveel inkomsten de gezinnen in ons land halen uit beleggingen en vastgoed. Maar data van de OESO, de denktank van de rijke landen, maken wel een ruwere schatting mogelijk.

Eigendom

Daaruit blijkt dat België al een van de koplopers is op het vlak van lasten op vermogen. De Belgische overheid haalt jaarlijks 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) op aan belastingen uit eigendom. Voor een groot deel gaat het om belastingen op transacties met vermogen, zoals registratie- en successierechten. Slechts vijf landen in de OESO halen op die manier meer geld op: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Luxemburg.

Sommige van die landen, zoals de VS en het VK, belasten gezinnen ook op meerwaarden. Maar ze zijn dan weer fiscaal vriendelijker voor vermogen dat rendeert in bedrijven en daar winst oplevert.

Als je die drie categorieën optelt - meerwaardebelastingen bij gezinnen, belastingen op eigendom en bedrijfsbelastingen - haalt de Belgische overheid 7,6 procent van het bbp aan lasten uit vermogen. Alleen Luxemburg, dat via lage tarieven veel vermogen aantrekt, en Zuid-Korea doen dan beter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud