België investeert 54 miljoen in nieuw onderzoeksschip

De Belgica in actie op de Noordzee. ©BELGA

De opvolger van de versleten Belgica moet er in 2020 zijn. Een naam is er nog niet.

De Belgische regering heeft een contract gesloten met een Spaanse scheepswerf en de Noorse firma Rolls Royce Marine voor de bouw van een nieuw onderzoeksschip om de verouderde Belgica te vervangen. Het vaartuig moet in oktober 2020 af zijn, kondigen minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (beiden N-VA) dinsdag aan.

De Belgica, het onderzoeksschip van de overheid dat onder meer toezicht houdt op de waterkwaliteit in de Noordzee, is intussen 34 jaar oud. Het schip had eigenlijk al na 25 jaar vervangen moeten worden, maar het lastenboek werd pas vorig jaar uitgeschreven. Intussen kost de verouderde Belgica handenvol geld aan onderhoud en kon het meer dan anderhalf jaar niet uitvaren.

Broodnodig

Het contract voor een opvolger is sinds begin juni rond. De Spaanse scheepswerf Freire Shipyard zal het nieuwe schip bouwen naar een ontwerp van het Noorse Rolls Royce Marine. Het project zal ongeveer 53,7 miljoen euro kosten. 'Dat is veel geld, maar een mooie, broodnodige investering', zegt Demir.

In ruil daarvoor krijgen de wetenschappers een langer schip (van 50 naar 70 meter), een verdubbeling van de laboratoriumruimte, de modernste wetenschappelijke apparatuur en een stille motor, belangrijk voor visserijonderzoek.

Duurzaam

Het nieuwe schip krijgt verschillende taken. Het schip moet onder meer windmolens, zeewaterkwaliteit en visserij monitoren, meewerken aan het duurzame beheer van de Noordzee, en opleidingen geven aan toekomstige onderzoekers en studenten. De nieuwe Belgica kan ook dienen als een interventieplatform bij rampen, en een rol spelen als testplatform voor de blauwe (aan de zee verbonden) economie. Het zal jaarlijks zowat 300 dagen aan onderzoek op zee kunnen doen.

De oude Belgica is intussen opnieuw vertrekkensklaar gemaakt om de laatste twee jaar nog uit te kunnen varen, benadrukt Demir. Ook minister Vandeput is tevreden. 'Sinds ik minister ben, heb ik al meerdere keren mogen horen en vaststellen dat de aankoopdienst van Defensie zowel intern als extern gewaardeerd wordt voor het afgeleverde werk. Een goed aankoopdossier begint bij een goede voorbereiding.'

Na 2020 wordt de Belgica I waarschijnlijk verkocht of verschroot, maar die beslissing moet de ministerraad nog nemen. Een naam voor het nieuwe onderzoeksschip is er nog niet. De regering organiseert een wedstrijd voor klassen van het eerste tot vierde jaar secundair.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud