Advertentie
Advertentie

België kan nog dit jaar F-16's leveren aan Oekraïne

De regering-De Croo wil nog voor het jaareinde F-16's aan Oekraïne leveren. ©BELGA

Terwijl ze de hete aardappel eerder nog had doorgeschoven, besliste de regering-De Croo vrijdag dan toch om, als het mogelijk is, nog dit jaar F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Die inspanning wordt betaald met de belastingopbrengst van Russische tegoeden bij Euroclear.

Bij de lancering van de F-16-coalitie voor Oekraïne in 2023 lieten de stafchef van het leger Michel Hofman en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) nog weten dat het Belgische leger geen ruimte had om F-16-gevechtsvliegtuigen te schenken aan Oekraïne. Het leger had die volgens hen nodig om de eigen opdrachten uit te voeren.

Daarom beperkte de Belgische deelname aan de coalitie zich tot assistentie bij de opleiding van Oekraïense F-16-piloten. Met ervaren piloten die moeten omschakelen van de hen vertrouwde Russische MiG naar de F-16 duurt die al gauw een halfjaar. 

Advertentie

De beslissing over de levering van F-16's werd doorgeschoven naar de volgende regering. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei in oktober dat België vanaf 2025 in staat zal zijn F-16's te leveren, als de regering op dat moment het licht op groen zet. Vanaf 2025 zijn de eerste F-35's inzetbaar, die de F-16's moeten vervangen.

EU-voorzitterschap

Toch besliste de regering vrijdag, op een van de laatste ministerraden voor de verkiezingen van 9 juni, 'zo snel mogelijk', nog dit jaar als het mogelijk is, Belgische F-16's aan Oekraïne te leveren. 'Deze belangrijke beslissing toont aan dat Defensie en ons land zich blijven inzetten en Oekraïne blijven steunen zolang de Russische invasie duurt', zei Dedonder.

Hoeveel toestellen geleverd worden, hangt af van de vraag van Kiev en van wat de capaciteit is. België kan tot vier F-16's leveren. Daarnaast zal België nog bijkomende raketten voor luchtverdedigingssystemen sturen om de bevolking en kritieke infrastructuur te beschermen tegen aanvallen van Russische drones en raketten, zei Dedonder nog.

De federale beslissing is een reactie op de vraag van Oekraïne voor meer militaire steun in de lucht en op de beslissing van de westerse bondgenoten om met bijkomende middelen over de brug te komen.

De F-16's mogen niet ingezet worden op Russisch grondgebied, maar moeten de Oekraïense grondtroepen meer ondersteuning bieden.

In die context was het voor De Croo als gezicht van het Belgische voorzitterschap van de EU moeilijk om de zaken voor zich uit te blijven duwen. Temeer omdat een volgende regering nog wel even op zich kan laten wachten. Hij voerde samen met vicepremier David Clarinval (MR) de forcing en kreeg Dedonder en de groenen zover dat ze zich niet langer verzetten.

Clarinval reageerde tevreden. 'De MR was van bij het begin vragende partij, en nu is het zover. We voeren onze steun aan Oekraïne op door vandaag te besluiten onze F-16's te sturen om de Oekraïners te beschermen.'

België, Nederland, Denemarken en Noorwegen zegden samen tientallen toestellen toe, maar de levering ervan is afhankelijk van de beschikbaarheid van Oekraïense piloten. De F-16's mogen niet ingezet worden op Russisch grondgebied, maar moeten de Oekraïense grondtroepen meer ondersteuning bieden en de Russen ervan weerhouden zelf gevechtsvliegtuigen en helikopters in te zetten.

Effectenmastodont

De Croo benadrukte nog dat de leveringen aan Oekraïne niet voor rekening van de Belgische belastingbetaler zijn. De financiering komt van de Russische tegoeden die geparkeerd staan bij de Brusselse effectenmastodont Euroclear. De belastingen die daarop moeten worden betaald, gebruikt de Belgische regering al langer om de oorlogsinspanningen van Oekraïne te financieren. Met de winsten van die tegoeden, wil de Europese Unie de militaire steun voor Oekraïne financieren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.