België kent boom in 'kunstenaars'

Zelfs hondenkappers blijken onder het kunstenaarsstatuut te vallen (foto: HH)

België zag het aantal kunstenaars op acht jaar verdrievoudigen. Alleen wil dat lang niet zeggen Belgen plots en masse artistiek zijn geworden.

In de laatste drie maanden van 2003 telde de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid 6.200 mensen die als kunstenaar aan de slag waren. In hetzelfde kwartaal in 2011 waren er al 15.500.

Gemeten over een heel jaar leveren nu al meer dan 20.000 mensen gedurende korte of lange tijd artistieke prestaties.

Die forse groei heeft weinig te maken met een uitbarsting van creativiteit, maar vindt zijn verklaring vooral in het nieuwe kunstenaarsstatuut dat midden 2003 ingevoerd werd. Dat moest kunstenaars en artiesten eindelijk rechtszekerheid bieden.

Overdosis goede wil

Maar de sociale en fiscale voordelen trekken steeds meer gegadigden aan wier activiteiten enkel met een overdosis goede wil als artistiek kunnen worden bestempeld, zoals schrijnwerkers, huisschilders en zelfs hondenkappers.

De sociale partners willen daarom meer controle. Zonder uitzuivering zal het systeem ineenstorten, vrezen ze en de grote slachtoffers daarvan zullen de bonafide kunstenaars zijn. Maar in de sector is niet iedereen het eens met hun voorstellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud