Advertentie

België koopt tekort hernieuwbare energie af in Finland

Minister van Energie Tinne Van der Straeten sloot een akkoord met Finland om voor 18,5 miljoen euro virtuele groene stroom te kopen. ©Gert Jochems

Om de hernieuwbare energiedoelen alsnog te halen, koopt de federale overheid voor 18,5 miljoen euro compensaties in Finland. ‘De erfenis van de vorige regering komt ons duur te staan’, zegt minister Tinne Van der Straeten (Groen).

Nadat de Vlaamse regering zich genoodzaakt had gezien om voor miljoenen euro’s virtuele groene stroom aan te kopen in Denemarken, heeft de federale regering nu een deal gesloten met Finland. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legt 18,5 miljoen euro op tafel om op papier hernieuwbare energie uit Finland te kopen. Dat zegt ze in een interview dat zaterdag verschijnt in De Tijd. Met de afkoopsom vermijdt de federale overheid dat ze een boete moet betalen omdat ze de Europese doelstelling voor hernieuwbare energie niet haalt.

‘Ik had dat geld liever in onze eigen economie besteed’, zegt Van der Straeten. ‘Het is een erfenis van de vorige regering, wiens gebrek aan ambitie en realisaties ons duur komt te staan.’

België moest van Europa tegen eind 2020 aan minstens 13 procent hernieuwbare energie komen, maar strandde op 11,7 procent. Om de kloof alsnog te dichten en een boete te vermijden kunnen landen onderling akkoorden sluiten. Een land dat beter doet dan zijn doelstelling kan zijn overschot verkopen aan landen met een tekort. Die transfer vindt louter op papier plaats, zonder dat daadwerkelijk energie wordt uitgewisseld.

Onderhandelingen

Ik had dat geld liever in onze eigen economie besteed.
Tinne Van der Straeten
Minister van Energie

De federale overheid koopt 1,3 terawattuur (TWh) virtuele groene stroom van de Finnen. Aanvankelijk was geraamd dat de kostprijs kon oplopen tot 31 miljoen euro. Van der Straeten is tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen, waarbij de factuur gereduceerd wordt tot 18,5 miljoen euro.

In België werd de te leveren inspanning verdeeld tussen de federale overheid en de gewesten. Alleen Wallonië slaagde er in de doelstelling te halen. Vlaanderen zat met het grootste tekort en moest op zoek naar 1,8 TWh virtuele groene stroom. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) sloot daarvoor een akkoord met Denemarken en betaalde 22,5 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud