België krijgt allereerste cybernoodplan

©Photo News

België krijgt eindelijk een ‘nationaal cybernoodplan’ met afspraken over hoe overheidsdiensten moeten reageren.

Daar staan duidelijke afspraken in over hoe onze overheidsdiensten moeten reageren bij een grote cyberaanval op onze kerncentrales, spoorwegen, watervoorziening, bank- en telecomnetwerken. Het plan is al anderhalf jaar in de maak en wordt vandaag door de regering goedgekeurd. In december 2015 begon het Centrum voor Cybersecurity, dat onder premier Charles Michel (MR) valt, het al uit te werken, samen met het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

In het grote ‘noodplan’ worden alle mogelijke cyberincidenten en -crisissen die ons land kunnen treffen opgelijst. Die kunnen plaatsvinden in zeven ‘vitale sectoren’ die onze samenleving zwaar kunnen ontregelen: energie, mobiliteit, telecom, de financiële sector, drinkbaar water, volksgezondheid en de belangrijke overheidsdiensten. Het plan rangschikt al die crisissen en incidenten volgens de impact, bijvoorbeeld om te vermijden dat treinen ontsporen of sluizen worden gemanipuleerd.

In het noodplan is duidelijk afgesproken welke dienst welke informatie moet doorgeven en welke beschermingsmaatregelen die moet nemen. Het plan zal doorheen de jaren constant worden getest om de afspraken bij te sturen. 

Recordaantal meldingen

Nieuwe cijfers van het federale Cyber Emergency Team (Cert.be) tonen aan dat zo’n plan niets te vroeg komt. Cert.be ontvangt alle meldingen over nieuwe ‘malware’ (kwaadaardige computerprogramma’s die circuleren), phishingaanvallen (bijvoorbeeld om uw onlinebankgegevens te achterhalen), gerichte DDOS-aanvallen op websites (om ze te bestoken en plat te leggen),...

1.341
Het afgelopen jaar kreeg Cert.be elke maand gemiddeld 1.341 meldingen binnen over cyberincidenten, een record.

Het afgelopen jaar kreeg Cert.be elke maand gemiddeld 1.341 meldingen binnen over zulke cyberincidenten, een record. Die meldingen komen onder andere van gespecialiseerde computerbedrijven en van Cyber Emergency Teams in andere landen.

©Mediafin

De cijfers tonen aan dat er sinds 2010 al tien keer meer meldingen van cyberincidenten zijn in België. In 2010 telde Cert.be nog 178 meldingen. Er zijn niet alleen meer meldingen, er zijn ook effectief meer incidenten. Vorig jaar gingen de meldingen over gemiddeld 1.194 cyberincidenten per maand, terwijl dat er ook nog maar 116 waren in het jaar 2010.

Kritieke infrastructuur

Maar wat doet de overheid met al die blootgelegde cyberincidenten? ‘Als we meldingen krijgen van incidenten die een bepaalde computergebruiker hebben getroffen, proberen we die wel verder te helpen’, vertelt het hoofd van Cert.be, Jo De Muynck. ‘Maar als Cert.be is het niet onze bedoeling alle huisgebruikers te helpen. Onze hoofdbekommernis is de ‘kritieke infrastructuur’ van ons land.’

Cert.be valt sinds januari onder het Centrum voor Cybersecurity van premier Charles Michel (MR). Die wil van Cert.be een expertisecentrum maken dat alle inlichtingen verzamelt over cyberbedreigingen en zo de vitale sectoren beschermt.

Ook bij de verkiezingen in 2018 en 2019 kunnen cyberincidenten zoals bij de Amerikaanse en de Franse verkiezingen opduiken. Daarom doet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een parlementair antwoord aan Jean-Marc Nollet (Ecolo) een oproep aan alle partijen en kandidaten om contact te nemen met het Centrum voor Cybersecurity, zodat ze zich kunnen wapenen tegen cyberaanvallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud