België negende in competitiviteitsranking EU-lidstaten

Ons land krijgt goede punten voor de wetenschappelijke productie, die de industrie ondersteunt.

Net als in 2012 staat België op de negende plaats in de tweejaarlijkse competitiviteitsrangschikking 2014 van het Wereld Economisch Forum (WEF), waarin de 28 EU-lidstaten worden doorgelicht. In het rapport krijgt ons land lof voor het onderwijssysteem, terwijl de arbeidsmarktparticipatie als 'zorgwekkend' wordt bestempeld.

De toestand in België is in vergelijking met de WEF-doorlichting in 2012 weinig veranderd, zowel voor de sterke als voor de zwakke punten.

'Het land heeft nog steeds een van de best presterende onderwijs- en opleidingssystemen, dat bekwame werknemers voortbrengt', luidt het. 'Bovendien blijft België uitstekend scoren in wetenschappelijke productie, die belangrijke innovaties ondersteunt in de wetenschappelijke industrie, met dichte banden met de universiteitswereld.'

De inkomensongelijkheid is niet gegroeid en we zijn primus op vlak van toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg.

Maar het rapport legt ook (bekende) pijnpunten bloot. De arbeidsmarktparticipatie blijft 'zorgwekkend'. België heeft een erg lage activiteitsgraad (23ste plaats op 28 EU-landen), luidt het. 'Die kan deels verklaard worden door de negatieve gevolgen van belastingen op de prikkels om te werken, sterke rigiditeit op vlak van aanwerven en ontslaan (25ste plaats) en een zekere loskoppeling van loon en productiviteit.

Aan de kop van het klassement springt Finland over Zweden. Nederland, Denemarken en Duitsland vervolledigen de top 5. Frankrijk komt na België op plaats 10.

Internationaal

Een paar weken geleden werd de internationale ranking van de Zwitserse businessschool IMD bekendgemaakt, waarin België van de 26ste naar de 28ste plaats gezakt is. Het WEF focust sterker op de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud