De Croo: 'We repatriëren zes weeskinderen van IS-strijders'

Er zouden zich nog 60 kinderen die een band hebben met België in Koerdische detentiekampen in gewezen IS-gebied bevinden. ©AFP

Ons land start een operatie om actief Belgische kinderen van strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak te gaan ophalen. Het gaat om zes weeskinderen.

De beslissing werd woensdag genomen tijdens een speciaal kernkabinet met de topministers van de federale regering. Het beleid was tot nu toe dat kinderen tot tien jaar mochten terugkeren. Over minderjarigen ouder dan tien zou geval per geval beslist worden. Maar het regeringsstandpunt was om niet actief mee te werken aan repatriëring. Los van de regeringssteun zijn al zeker 21 kinderen teruggekeerd.

Akkoord met Koerden

België heeft nu een akkoord met de Koerdische autoriteiten in Irak om een aantal kinderen actief terug te halen. Het is de uitkomst van lange onderhandelingen tussen Buitenlandse Zaken en de Koerden, die in stilte plaatsvonden. Er zijn intussen ook Belgische topdiplomaten op het terrein om de missie voor te bereiden.

De coördinatie verloopt via de Belgische ambassade in het Jordaanse Amman, dat ook verantwoordelijk is voor Irak. Volgens de recentste cijfers zouden zich nog zo'n 60 kinderen die een band hebben met België in verschillende Koerdische detentiekampen in voormalig IS-gebied bevinden. Het gaat om kinderen die er geboren zijn of op erg jonge leeftijd met hun ouders naar IS-gebied zijn gereisd.

'Verschrikkelijke omstandigheden'

'Het gaat over zes kinderen die geen ouders meer hebben', verduidelijkte minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) donderdag op Radio 1. 'De keuzes die hun ouders gemaakt hebben, zijn onvergeeflijk en kunnen we niet goedpraten, maar dat zijn de keuzes van hun ouders. Een aantal van die kinderen is ontvoerd geweest en zit daar (in de kampen, red.) in soms verschrikkelijke omstandigheden.' 

Het OCAD zegt dat het voor elk van die zes kinderen aanvaardbaar is om hen terug te halen.
Alexander De Croo (Open VLD)
Minister van Ontwikkelingssamenwerking

Volgens De Croo zijn alle kinderen in België geboren, twee van de zes zijn jonger dan tien jaar. 'Voor alle kinderen is een uitgebreide analyse gebeurd door de militaire inlichtingendienst en uiteindelijk ook door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Het OCAD zegt dat het voor elk van die zes kinderen aanvaardbaar is hen terug te halen. Als federale regering en als minister moet je vertrouwen hebben in die diensten. We kunnen hen niet laten creperen.' Elk kind krijgt na de repatriëring aangepaste begeleiding in ons land.

Geen ouders

Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het bij die zes kinderen zal blijven. "Dit is geen eenvoudige operatie, vandaar dat we ook geprobeerd hebben ze te groeperen', zegt De Croo. Er is volgens hem 'absoluut geen sprake van' dat er in de toekomst ook ouders zullen worden teruggenomen van Belgische kinderen die in de kampen in Koerdisch gebied verblijven. 

Er is absoluut geen sprake van om in de toekomst ook ouders terug te nemen.
Alexander De Croo (Open VLD)
Minister van Ontwikkelingssamenwerking

De bedoeling is dat zo snel mogelijk repatriëring volgt. Er is wel nog een akkoord nodig met de Iraakse autoriteiten. Die leven op gespannen voet met de Koerden, zodat wellicht nog een rondje onderhandelen nodig is. De missie heeft operationeel wel wat voeten in de aarde. De kinderen moeten eerst van de kampen overgebracht worden naar de stad Erbil in Iraaks-Koerdistan. Vandaaruit repatrieert de Belgische defensie ze met een militaire vlucht naar Brussel.

België volgt het voorbeeld van andere landen. Begin deze week zijn nog twee kinderen uit Syrië ter plekke aan Nederlandse diplomaten overgedragen. De kinderen van twee en vier hadden een Nederlandse moeder en een Belgische vader uit het Limburgse Maaseik. Hun vader overleed een tijd geleden op het slagveld, terwijl hun moeder onlangs stierf door de erbarmelijke omstandigheden in het kamp. De kinderen zijn de laatste erfenis van IS, dat in Irak en Syrië verslagen is. Het restant strijders en sympathisanten ging ondergronds, duizenden stierven op het slagveld of bij bombardementen.

Samen in actie

De Koerden willen de kampen helemaal ontmantelen nu ze aan het leeglopen zijn en de omstandigheden er nog verslechteren.
Regeringsbronnen

Frankrijk evacueerde onlangs 12 kinderen uit Noord-Syrië. Ook Zweden, Noorwegen en Duitsland repatrieerden de afgelopen weken een aantal kinderen. Dat alle landen samen in actie schieten, is geen toeval. De Koerden vragen al langer dat de buitenlandse overheden hun onderdanen weghalen uit de vluchtelingenkampen. 'De Koerden willen de kampen helemaal ontmantelen nu ze aan het leeglopen zijn en de omstandigheden er nog verslechteren', zeggen Belgische regeringsbronnen. Daarom worden nu kinderen van wie de identiteit vaststaat door de Koerden aangeboden met het dringende verzoek ze terug te nemen. 

België hield lang vast aan zijn houding om niet actief te repatriëren. Daar kreeg het bakken kritiek voor. Een team experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onder leiding van psycholoog Gerrit Loots is nu ter plekke om de kinderen bij te staan. Loots en co. drongen er bij de regering op aan reisdocumenten af te leveren, zodat ze een aantal kinderen konden repatriëren. Maar daar wilde de regering niet van weten. Families van kinderen in voormalig IS-gebied procedeerden ook tegen de Belgische staat. België kreeg aanvankelijk een gerechtelijk bevel de kinderen te repatriëren, op straffe van dwangsommen. Maar de overheid won in beroep, waardoor de juridische druk wegviel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud