België spaarde al 70 miljard euro aan rente uit

Voor minister van Begroting Sophie Wilmés is de negatieve rente een meevaller. ©Photo News

De rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is voor het eerst onder nul gezakt. Sinds 2007 leverde de lage rente de Belgische overheid al 70 miljard euro op.

De Belgische obligatiemarkt beleefde woensdag een historische dag. De rente op overheidspapier met een looptijd van tien jaar zakte voor het eerst in de geschiedenis onder nul. België is nu lid van een selecte club van tien landen met een negatieve langetermijnrente.

Belgische nulrente

De rente op Belgische staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is voor het eerst onder nul gezakt. Wat betekent dat voor België en voor u?

Lees meer op:

Zowel in ons land als in de rest van de eurozone is de langetermijnrente de jongste weken fors gedaald omdat de Europese Centrale Bank (ECB) van plan is extra stimuleringsmaatregelen te lanceren. De ECB overweegt haar rentetarieven nog te verlagen en het aankoopprogramma van obligaties opnieuw te activeren. Ze wil zo de te lage inflatie opkrikken.

Tussen 2014 en 2018 kocht Frankfurt al voor bijna 2.600 miljard euro obligaties. Die aankopen ondersteunden de obligatiekoersen en drukten de langetermijnrente.

Meevaller

De rente daalt al jaren, wat een enorme meevaller is voor grote schuldenaars zoals de Belgische overheden. Sinds 2007, het jaar voor de financiële crisis, is de gemiddelde rente op de Belgische overheidsschuld geleidelijk van 4,6 naar 2,1 procent gedaald. Daardoor betaalden de federale en de andere overheden in de periode 2008-2019 ‘maar’ 150 miljard euro rente. Was de gemiddelde rente op de overheidsschuld stabiel gebleven op 4,6 procent, dan hadden de overheden de voorbije twaalf jaar 220 miljard euro rente moeten betalen, berekende De Tijd. Ze hebben dus een rentebonus van liefst 70 miljard euro geboekt.

Stijgende schuld

De spectaculaire daling van de rentelasten betekent niet dat de overheid veel geld heeft verdiend aan de financiële crisis. Die heeft ook de inkomsten van de overheid ondermijnd en de niet-rente-uitgaven doen stijgen omdat de overheid banken moest redden en een zware recessie moest bestrijden. Die ingrepen hebben samen met de impact van de eurocrisis en een zwakke begrotingsdiscipline de overheidsschuld doen stijgen naar meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dankzij de historisch lage rente zullen de rentelasten van de overheid nog zeker een paar jaar dalen. Maar de extra meevallers zullen wellicht geleidelijk verminderen en volstaan niet om het structurele begrotingstekort weg te werken. Er zijn dus besparingen en/of extra inkomsten nodig om de overheidsfinanciën weer gezond te maken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud