Advertentie

België start onderzoek rond preventief medicijn aids

Het onderzoek maakt deel uit van een plan gelanceerd door ontslagnemend Minister van Volksgezondheid Onkelinx. ©Photo News

België zet een grootschalig onderzoek op om te onderzoeken in hoeverre de aidsremmer Truvada kan worden ingezet als preventief geneesmiddel tegen het dodelijke virus.

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx maakte de plannen maandag bekend in de krant Le Soir. Het onderzoek past in het vorig jaar gelanceerde federaal plan tegen aids.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen zal de tests uitvoeren. 'Concreet gaat het over het middel Truvada, een erkend medicijn dat momenteel gebruikt wordt om mensen te behandelen die een besmetting hebben opgelopen', aldus woordvoerder Roeland Scholtalbers.

Internationaal onderzoek heeft echter uitgewezen dat het middel ook preventief kan werken. Truvada kan met andere woorden mensen die blootgesteld worden aan de ziekte beschermen door de kans op besmetting gevoelig te verlagen.

In een recente update over HIV-preventie, stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat als de risicogroepen (lees: homoseksuele mannen) preventief Pre Exposure Profylaxis (PrEP), zoals het merk Truvada, zouden innemen, dit de komende tien jaar tot een miljoen nieuwe HIV-besmetting zou kunnen voorkomen.

Een man die seks heeft met een man, heeft 19 meer kans op een besmetting met HIV.

We willen ook de ethische kant onderzoeken. Is het aanvaardbaar om een gezond iemand medicijnen te laten innemen?
Roeland Scholtalbers
woordvoerder Instituut voor Tropische Geneeskunde

Ook België start nu een pilootproject om de 'haalbaarheid' te onderzoeken van Truvada als preventief geneesmiddel tegen aids. 'Het is niet de bedoeling om te onderzoeken of het middel echt werkt, dat staat al vast', zegt Scholtalbers. 'Wel gaan we kijken in hoeverre de praktische uitvoering mogelijk is. Bij Truvada is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat het medicijn juist en op tijd wordt ingenomen.'

Ook zal het Instituut de ethische vragen rond het geneesmiddel onderzoeken. 'Het is niet vanzelfsprekend om gezonde mensen preventief medicatie te geve, die misschien ook voor bijwerkingen zal zorgen. We willen graag bekijken hoe de risicogroepen er zelf tegenover staan.'

Concreet gaat het Instituut voor Tropische Geneeskunde homoseksuele mannen verzamelen die vrijwillig willen deelnemen aan het onderzoek. Een deel van hen zalPrEP innemen, een andere deel niet. Het project wordt gefinancierd door het IWT voor een bedrag van 980.000 euro. De precieze startdatum is nog niet bekend, maar Scholtalbers zegt wel 'binnen enkele maanden' te beginnen.

In tegenstelling tot wat maandag in enkele media verscheen, is België lang niet het enige land waar onderzoek gebeurt rond PrEP. 'Verschillende landen zijn bezig met gelijkaardige projecten', aldus Scholtalbers.

Verder maakte Onkelinx bekend dat er twee nieuwe referentiecentra (ARC) komen voor aidspatiënten: één in Brugge en één in Mont-Godinne. ARC's zijn ziekenhuizen waar patiënten terecht kunnen bij specialisten voor zowel medische als psychosociale begeleiding. België telt er momenteel negen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud