België stuurt meer troepen naar Irak

In de strijd tegen IS zet ons land F16's in boven Irak en Syrië. ©rv

De regering beslist om vanaf midden mei de militaire aanwezigheid in Irak stevig uit te breiden.

De uitbreiding komt er op vraag van de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis. In plaats van 43 militairen vandaag, zal ons land meer dan honderd soldaten leveren aan de Internationale Coalitie tegen terreurorganisatie IS.

De Internationale Coalitie zag in september 2014 het levenslicht. Ze telt intussen 75 leden. De meest zichtbare bijdrage van ons land is de inzet van F-16's in de strijd tegen IS boven Irak en Syrië. Dat gebeurt vanop een luchtmachtbasis in Jordanië, in een beurtrol met Nederland.

‘De strijd tegen terrorisme is en blijft onze prioriteit. Ik ben trots dat we onze bijdrage aan de Internationale Coalitie tegen IS kunnen verhogen’, reageert minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Heropbouw

Na de militaire nederlaag van terreurgroep IS in Irak, is een volgende fase in de operatie aangebroken: de stabilisatiefase. ‘We hebben geleerd uit wat er in Libië gebeurd is’, aldus minister Vandeput. ‘Een volgehouden inspanning is noodzakelijk om Irak alle kansen te geven op een democratische toekomst waarin terreur geen rol speelt.’

100
soldaten
Het Belgisch leger gaat meer dan 100 manschappen inzetten in Irak. Vandaag zijn dat er 43.

De bijdrage van ons land zal uit drie pijlers bestaan. Vooreerst is er de heropbouw en advisering van de veiligheidsdiensten. België levert al langer een bijdrage aan de ‘building partner capacity’ en de ‘train, advise and assist’-opdracht van de Coalitie. Daarvoor zijn er vandaag al 43 militairen aanwezig in Bagdad en Erbil. Dat aantal verhoogt naar 80. 

Vanaf midden mei tot eind dit jaar zet Defensie ook een dertigtal militairen in om de werk- en leefomstandigheden te verbeteren van de coalitietroepen op de luchthaven van Erbil. Daarnaast zullen vier militairen vanaf november vanuit het hoofdkwartier in buurland Koeweit een jaar lang meewerken aan de planning van de heropbouw van Irak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud