Advertentie

België trage groeier in Europa

©Mediafin

Voor het eerst dit jaar groeiden in het derde kwartaal alle eurolanden. Maar België zit samen met Frankrijk en Italië in het staartpeloton.

De landen die het zwaarst getroffen werden door de financiële crisis ontpoppen zich dit jaar tot de trekkers van de economische groei in de eurozone. Dat blijkt uit de cijfers voor het derde kwartaal die Eurostat, het statistisch agentschap van de Commissie, gisteren publiceerde.

Een nieuwigheid voor 2016 is dat alle eurolanden groei boeken, ook Griekenland en Frankrijk. Begin dit jaar kromp de Griekse economie nog, in het tweede kwartaal was dat het geval voor de Franse. Hoopgevend voor de Grieken is dat hun economie tussen juli en september - in het volle toeristische seizoen - anderhalf procent groter is geworden dan in hetzelfde toeristische seizoen een jaar eerder.

De echte kampioen in de eurozone is Spanje, dat kwartaal na kwartaal met ongeveer 0,8 procent blijft groeien. Ook Cyprus, dat dit jaar pas zijn reddingsprogramma afsloot, groeit in dat tempo. Portugal bleef qua economische prestaties lang achter, maar springt in het derde kwartaal nu ook naar een economische groei van 0,8 procent.

©Mediafin

Voor Ierland, het vijfde land dat tijdens de eurocrisis moest worden gered, is een goede analyse lastiger omdat de bbp-cijfers er grondig vertekend worden door boekhoudkundige verschuivingen bij multinationals.

België, dat tijdens de financiële crisis een veel kleinere klap incasseerde dan de meeste eurolanden, herstelt nu ook gevoelig trager. Onze economie groeide in het derde kwartaal amper met 0,2 procent tegenover het tweede kwartaal. Jaar-op-jaar ligt onze groei op 1,2 procent, wat historisch gezien te weinig is om jobgroei te creëren.

Het verschil tussen de trage en de snelle groeiers in Europa wordt kleiner.

Met die prestatie zit België bij de trage groeiers van Europa, net zoals Frankrijk en in mindere mate Duitsland. Dat maakt dat er een kloof zichtbaar is tussen de landen die moesten worden gered en die zich nu recht trekken, en de West-Europese landen die nu in ademnood raken.

De belangrijkste uitzondering daarop is Nederland, dat veel harder en sneller bespaarde dan België, daardoor een zwaardere recessie moest doormaken, maar nu ook sneller herstelt. De economie groeide er in het derde kwartaal met 0,7 procent.

De Britten, die er op 23 juni in een referendum voor gekozen hebben uit de EU te stappen, kwamen de maanden juli, augustus en september verbazend goed door. Terwijl vlak na de brexit gevreesd werd voor een recessie, groeide de economie er met 0,5 procent, wat ruim dubbel zo snel is als in België.

Het is nu afwachten of de klap alsnog in het vierde kwartaal komt. De vraag rijst ook in welke mate de crash van het pond de Britse economie de zuurstof geeft om ondanks de brexitonzekerheid toch te blijven groeien.

Overigens is het opvallend hoe de eurolanden in een gelijkmatiger tempo beginnen te groeien. Alle eurolanden gaan vooruit tegen een snelheid van 0,1 tot 0,8 procent. De voorbije kwartalen was het verschil tussen de trage en de snelle groeiers veel groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud