België vangt 100 tot 150 extra asielzoekers uit Griekenland op

De brand in het vluchtelingenkamp Moria trof 12.500 mensen. ©AFP

Ons land heeft beslist 100 à 150 extra asielzoekers op te nemen uit de Griekse vluchtelingenkampen. Dat meldde minister Maggie De Block woensdag na overleg met de Griekse minister van Migratie.

België schaarde zich vorige vrijdag achter een Frans-Duits initiatief om 400 niet-begeleide minderjarigen uit het afgebrande Moriakamp op te vangen. Twaalf van hen zijn aan ons land toegekend. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) kreeg daarop kritiek. 'Twaalf. Wat een schande', tweette Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a).

Het cijfer twaalf is gebaseerd op een Europese verdeelsleutel die rekening houdt met de opvangcapaciteit van de landen. Op basis van het Belgische bruto binnenlands product en inwonersaantal moet ons land 3 procent van de te verdelen asielzoekers uit Moria opvangen. Uit een groep van 400 zijn dat er twaalf.

Het zou gaan om kwetsbare asielzoekers, zoals families met kinderen, moeders en alleenstaande vrouwen.

Vrijdag had het kabinet-De Block aangekondigd meer asielzoekers te willen opnemen als 'Griekenland zijn concrete opvangbehoefte in kaart brengt'. Na het onderhoud met de Griekse minister van Migratie, Giorgos Koumoutsakos, woensdag is De Block bereid bijkomend 100 tot 150 asielzoekers op te nemen. Het zou gaan om kwetsbare asielzoekers, zoals families met kinderen, moeders en alleenstaande vrouwen. Griekenland bekijkt hoe het die hervestiging zal organiseren.

Duitsland liet dinsdag weten boven op 150 niet-begeleide minderjarigen 1.553 asielzoekers uit Griekenland op te vangen.

Structurele veranderingen

De Block pareerde woensdag de kritiek door erop te wijzen dat België extra inspanningen levert om niet-begeleide minderjarigen op te nemen. In 2019 ving ons land er 1.220 op, drie keer meer dan de Europese verdeelsleutel voorschrijft. Griekenland ving dat jaar de meeste (3.330) op. Ons land en Griekenland nemen de meeste asielzoekers op in vergelijking met wat de verdeelsleutel ze opdraagt. Ierland, Portugal en Polen lappen die aan hun laars.

De Block en Koumoutsakos vragen andere lidstaten de verdeelsleutel te respecteren. Ze spraken ook over de toekomst van het Europese asiel- en migratiebeleid. Volgens beide is er nood aan structurele beleidsveranderingen op Europees niveau. 'Ad-hocmaatregelen, crisis na crisis, zijn niet houdbaar op de lange termijn', zegt het kabinet-De Block. Volgens De Block moet Europa de inspanningen van lidstaten om asielzoekers op te nemen in kaart brengen. Binnenkort komt de Europese Commissie met een nieuw pact over asiel en migratie.

Nieuwe brand

Nadat het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos vorige week volledig was afgebrand, woedde dinsdag opnieuw een brand in een kamp op het nabijgelegen eiland Samos. Daar verblijven zowat 4.600 mensen.

Moria was het grootste kamp van Europa. Op het moment van de brand verbleven er 12.500 asielzoekers. Vermoed wordt dat bewoners het vuur uit onvrede met de mensonwaardige omstandigheden aanstaken. Ruim 1.200 migranten hebben onderdak gekregen in een nieuw kamp op het eiland. Zowat 11.000 blijven zonder onderkomen achter op Lesbos. De politie heeft zes jonge migranten van Afghaanse afkomst gearresteerd op verdenking van brandstichting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud