België verkleint loonkostenhandicap

België verkleint de loonkostenhandicap. ©Rob Huibers/Hollandse Hoogte

De Belgische loonkosten per uur groeiden in het eerste kwartaal veel trager dan in onze buurlanden. De loonbevriezing die de regering-Michel overnam van de regering-Di Rupo doet zo zijn werk.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In de eerste drie maanden van dit jaar groeiden de loonkosten per uur in ons land maar met 0,2 procent. Dat de loonkosten per uur in ons land zo langzaam groeien, is geen nieuw gegeven. Ook in 2014 zat de groei van de Belgische loonkosten telkens onder het Europese gemiddelde. 

Dat maakt dat België zijn loonkostenhandicap vooral tegenover de buurlanden verkleint. In Duitsland, Frankrijk en Nederland groeiden de lonen - en andere vergoedingen - veel sneller. De Duitse werknemers zagen de loonmassa met 3,2 procent toenemen. In Frankrijk en Nederland ging het respectievelijk om een groei van 1,6 en 2,7 procent. 

Loonbevriezing

De evolutie is vooral te danken aan de bevriezing van de lonen die de regering-Michel overnam van de regering-Di Rupo. Van de indexsprong kan er nog geen effect merkbaar zijn. De cijfers dateren immers van het eerste kwartaal, terwijl de indexsprong pas op 1 mei van kracht werd. De regering-Di Rupo besliste in 2012 dat de lonen niet mogen stijgen boven op de index en de anciënniteitsverhogingen volgens de barema's.

Minister van Economie Kris Peeters reageert verheugd op de cijfers: 'De voorspellingen worden nu ook concreet in de statistieken. Het einddoel is de competitiviteit van onze ondernemingen verbeteren, meer jobs mogelijk maken, en zo onze sociale bescherming en pensioenen overeind houden', zegt minister van Economie Peeters. 

De regering-Michel nam zich sinds haar aantreden voor om de loonkostenhandicap die sinds 1996 is opgebouwd weg te werken. Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) bedraagt die nog altijd 2,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud