Advertentie

België weer even rijk als voor de crisis

©REUTERS

Economische welvaart stijgt voor het eerst boven het niveau van begin 2008

Liefst acht jaar. Zoveel tijd had de Belgische economie nodig om het welvaartsverlies goed te maken dat is veroorzaakt door de financiële crisis van 2008-2009 en de eurocrisis van 2012-2013.

De meest gebruikte maatstaf van economische welvaart, het bruto binnenlands product per inwoner gecorrigeerd voor inflatie, is nu 0,2 procent hoger dan net voor de crisis, berekende De Tijd. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat ons land acht jaar nodig heeft om te herstellen van een economische crisis.

©Mediafin

‘De crisis van 2008-2009 was ongelooflijk diep’, onderstreept Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius. De welvaart zakte toen met bijna 5 procent.

De economische schade is niet volledig hersteld. De overheidsfinanciën zijn er veel slechter aan toe dan voor de crisis.

Amper enkele jaren later brak een nieuwe crisis uit. De financiële problemen van onder meer Griekenland, Ierland en Portugal leidden tot de eurocrisis en een nieuwe recessie.

Het herstel van de welvaart verloopt iets sneller dan in de meeste andere landen van de eurozone. ‘Duitsland heeft het goed gedaan en dat heeft ons geholpen’, signaleert ING-econoom Philippe Ledent.

Ook het soepele begrotingsbeleid ondersteunde de heropleving. Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, merkt op: ‘In België heeft de overheid minder bespaard dan in de meeste andere landen van de eurozone.’

De heropleving van de Belgische economie heeft de schade niet volledig hersteld. De overheidsfinanciën zijn er duidelijk slechter aan toe dan voor de crisis. Zowel het begrotingstekort als de overheidsschuld is veel hoger dan in 2007.

Voorts is de koopkracht van de gezinnen nog steeds lager dan acht jaar geleden. Dat is vooral te wijten aan het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Het inkomen uit vermogen van de gemiddelde Belg daalde daardoor met meer dan 800 euro.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud