België zakt naar 177 op wereldranglijst groei

(foto: Belga) ©BELGA

De Belgische economie groeit volgend jaar slechts met 0,3 procent, zo verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee belandt ons land op een ontluisterende 177ste plaats op de wereldranglijst, tussen Frankrijk en Sudan.

Wie even op de webstek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) België met de rest van de wereld vergelijkt, wordt bepaald niet vrolijk. Washington houdt in zijn halfjaarlijkse 'World Economic Outlook' de vinger aan de pols van 185 landen (eigenlijk 186, maar van Syrië zijn om begrijpelijke reden geen betrouwbare data beschikbaar).

België sluit dit jaar af met een nulgroei. Volgend jaar zou het Belgische binnenlands product (bbp) opnieuw toenemen, maar slechts met een bescheiden 0,3 procent. Een half jaar geleden ging het IMF nog uit van 0,8 procent groei, de prognose wordt met andere woorden ruim gehalveerd.

Op basis van die prognose is België de ontluisterende nummer 177 van de wereld (zie tabel en Excel in bijlage) is. Ons land kan alleen Sudan, Swaziland en Europese crisislanden als Slovenië, Italië, Cyprus, Portugal, Spanje en Griekenland achter zich laten.

Begroting

Het Planbureau had in september berekend dat de regering 4,6 miljard euro moest vinden om de begroting voor volgend jaar in evenwicht te houden. Maar die cijfers waren gebaseerd op een verwachte groei van 0,7 procent en een begrotingstekort van 3,35 procent.

De begrotingsopmaak voor 2013 zal dus een extra zware dobber worden. Een vuistregel zegt dat als de economie 0,1 procentpunt minder groeit dan verwacht, de regering naar een kleine 200 miljoen extra of 0,05 procentpunt van het bbp op zoek moet. Als de groei effectief 0,4 procentpunt lager uitvalt, dan belooft de oefening dus nog eens bijna 800 miljoen euro zwaarder te worden.

Het onderzoeksbureau Institut de recherches économiques et sociales (IRES) van de UCL is veel optimistischer dan het IMF en gaat uit van een groei van 0,8 procent volgend jaar. Voor dit jaar denkt het IRES dat er een krimp van 0,2 procent aan zit te komen en dat is dan weer pessimistischer dan het IMF.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud