België zakt weg in economische hitparade

©EPA

België is steeds minder gewapend om de internationale concurrentie aan te gaan. Ons goed onderwijs biedt wel tegenwicht. Dat blijkt uit de internationale ranglijstjes.

De Zwitserse businesschool IMD publiceerde haar jaarlijkse ranglijst van landen met het beste ondernemersklimaat. Voor ons land heeft ze slecht nieuws. België zakt van de 26ste naar de 28ste plaats.

Een lijstje is uiteraard maar een lijstje, maar verontrustender is dat de trend al een tiental jaren aan het dalen is. Ook bij de Wereldbank, die jaarlijks haar Doing Business-rapport publiceert, verliest België terrein. Volgens het jaarlijkse rapport van het Wereld Economisch Forum (WEF), de derde belangrijke graadmeter voor concurrentiekracht, houdt België wél stand.

De verschillen hebben te maken met hoe de drie instellingen de concurrentiekracht in kaart brengen. De Wereldbank focust vrij eng op regulering en administratieve rompslomp die het zaken doen belemmeren. Daar scoort België slecht. Niet omdat we achteruitgaan, maar omdat andere landen - vooral Aziatische - ons inhalen.

IMD ziet de concurrentiekracht wat breder en bekijkt bijvoorbeeld ook hoe makkelijk een land goed opgeleid personeel vindt en kan aanwerven. Daarin scoort België beter, al blijven we achteruitgaan. De grootste tegenslag kennen Vlaanderen en België in het aantrekken van buitenlandse investeerders, een gegeven dat ook het consultingbedrijf EY onlangs nog onderstreepte.

Niet minder dan 35 landen haalden ons in wat buitenlandse investeringen betreft, zeggen de onderzoekers van IMD. Ook voor arbeidsmarkt en technologie boeren we achteruit.

Dat België in het lijstje van het WEF standhield, komt omdat het onderwijs en de kwaliteit van het onderzoek daar een groter gewicht krijgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud