België zet 100 miljoen opzij voor groeibedrijven

Bij de jongste kapitaalronde van de scale-up Guardsquare van Heidi Rakels kwamen geen Belgische fondsen in beeld. ©Dieter Telemans

De federale regering zet via haar financiële arm FPIM 100 miljoen euro opzij voor investeringen in Belgische groeibedrijven (scale-ups). Ze werkt daarvoor samen met het Europees Investeringsfonds (EIF).

Het is een oud zeer: als Belgische groeibedrijven meer dan 10 à 20 miljoen euro willen ophalen om hun expansie te financieren, komen ze vaak terecht bij buitenlandse investeerders. Er zijn amper binnenlandse spelers die zulke bedragen op tafel kunnen leggen. De jongste kapitaalrondes van het Brusselse Collibra en van het beveiligingsbedrijf Guardsquare maakten dat zopas nog eens duidelijk.

Om daar een mouw aan te passen besliste de federale regering maanden geleden al een ‘superfonds’ in het leven te roepen. Dat dakfonds van 300 à 450 miljoen euro zal investeren in fondsen die geld in groeibedrijven pompen, onder meer in België. Dat fonds zal onder het toezicht van de FPIM staan.

Juncker

De staatsholding zet nu ook 100 miljoen opzij voor de financiering van scale-ups, vernam De Tijd. De samenwerking houdt in dat de FPIM een deel van de investering van een fonds waarin het EIF participeert, overneemt wanneer dat fonds in een Belgische onderneming investeert. Het voordeel: het Europese Investeringsfonds weet zich gesteund door een lokale investeerder én de betrokken scale-up wordt deels lokaal verankerd.

De samenwerking tussen het EIF en de FPIM kadert in het plan-Juncker om de Europese economie te stimuleren. Het is de eerste samenwerking van dit type dat het EIF opzet met een staatsinvesteringsfonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n