België zet deur open voor terughalen IS-vrouwen

©AFP

Nu de veiligheid in de Syrische kampen dramatisch verslechterd is, overweegt België voor het eerst om volwassen aanhangers van Islamitische Staat (IS) naar ons land terug te halen.

'De nationale veiligheid staat natuurlijk voorop', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdag in de Kamer. 'Maar we mogen ook niet blind zijn voor de realiteit en die is dat de situatie en de veiligheid in de kampen dramatisch verslechteren.'

De regering maakt zich vooral zorgen over het beruchte Al-Hol-kamp. Sinds begin dit jaar werden daar 30 mensen vermoord, onder wie een medewerker van Artsen Zonder Grenzen. De Koerden die het kamp bewaakten, zeggen dat ze de controle zijn verloren, waardoor de terreurgroep Islamitische Staat (IS) er de touwtjes in handen heeft.

Met de nieuwe realiteit in het achterhoofd wil De Croo in eerste instantie kinderen terughalen. 'Als je de kinderen daar laat, in kampen waar IS de plak zwaait, dreig je de terroristen van morgen te kweken', zei hij. Kinderen tot 12 jaar worden actief teruggehaald. Voor kinderen tussen 12 en 18 jaar wordt dat geval per geval bekeken.

Syrische kampen

In de kampen in het noordoosten van Syrië leven tienduizenden vrouwen en kinderen - vaak familieleden van IS-strijders. Onder hen zijn er ook tientallen Belgische vrouwen en kinderen. Ze kwamen er terecht na de val van het kalifaat in 2019.

De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk. Ze zijn overbevolkt, er heerst geweld en sommige vrouwen proberen de IS-ideologie op te dringen aan anderen.

Daarnaast zal België ook geval per geval beoordelen of de moeders naar ons land teruggehaald kunnen worden. Dat is een opmerkelijke bocht, want tot nu toe was het officiële standpunt dat enkel kinderen onder tien jaar welkom waren.

Ideologie afzweren

Ons land kiest zo eieren voor zijn geld. Het wil absoluut vermijden dat de vrouwen door de huidige chaos in de kampen ontsnappen, naar Turkije vluchten en daar op het vliegtuig naar België gezet worden.

Het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD zal alle dossiers individueel analyseren. 'Pas als onomstotelijk blijkt dat de vrouwen de IS-ideologie volledig achter zich hebben gelaten, kunnen we overwegen ze met hun kinderen te laten terugkeren, zodat ze hier hun straf kunnen uitzitten of vervolgd kunnen worden', zei De Croo.

Als uit de analyse blijkt dat dat niet het geval is, blijft het regeringsstandpunt ongewijzigd. 'Laat er geen twijfel over bestaan', zei De Croo. 'Terroristen, of het nu mannen of vrouwen zijn, moeten ter plaatse worden berecht.'

Praktische uitwerking volgt

In totaal komen volgens De Croo dertien vrouwen uit het Al-Hol en het Al-Roj-kamp voor een terugkeer in aanmerking. Negen van hen werden al veroordeeld, tegen vier loopt er een internationaal aanhoudingsmandaat. Er wacht hen dezelfde behandeling als vrouwen die eerder al naar België reisden. 'Zij werden op de luchthaven in Brussel in de boeien geslagen en stante pede naar de gevangenis gebracht om hun straf uit te zitten of naar de onderzoeksrechter voor hun voorlopige hechtenis', zei De Croo.

Hoe zo'n repatriëring concreet georganiseerd wordt, is nog de vraag. De beslissing is nog pril, de praktische uitwerking volgt nog, klinkt het in regeringskringen. Deze week bleek dat een Belgisch team dat ter plaatse DNA-stalen zou afnemen om de afstamming van de kinderen te controleren niet vertrokken is omdat een aantal vrouwen en kinderen spoorloos zijn. Maar ons land heeft daar geen officiële communicatie over ontvangen, klinkt het. 'We zijn niet op de hoogte dat ze gevlucht zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud