België zit in recessie

Foto Belga ©BELGA

De Belgische economie is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gekrompen tegenover het derde kwartaal. Toen bleef het bruto binnenlands product (bbp) van ons land stabiel. Wie echter de loep hanteert, merkt dat er in het derde kwartaal feitelijk een kleine daling was. Strikt genomen zit België dus in een recessie.

In het vierde kwartaal daalde het Belgische bruto binnenlands product (bbp) volgens een eerste flashraming met 0,1 procent tegenover het voorgaande kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2011 is onze economie met 0,4 procent gekrompen.

Volgens de klassieke definitie zit België nu officieel in een recessie, met twee kwartalen krimp op rij. Dat leren de meer gedetailleerde cijfers over het derde kwartaal. Het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg toen 90,370 miljard euro, volgens een derde raming door het Instituut voor de Nationale Rekening en de Nationale Bank.

In het tweede kwartaal kwam het bbp uit op 90,395 miljard euro, zodat er in het derde kwartaal dus feitelijk een krimp was van 0,027656 procent, of afgerond 0,03 procent. Aangezien er in het tweede kwartaal al sprake was van een daling van 0,5 procent, zat België toen dus eigenlijk al in recessie. 

Over heel 2012 kende de Belgische economie een krimp van 0,2 procent. Dat is een forse verzwakking na twee jaren van stevige groei: +2,4 procent in 2010 en +1,8 procent in 2011.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud