Advertentie

Belgisch bedrijf Devside mag corona-app bouwen

©Photo News

Het Belgische technologiebedrijfje Devside krijgt de overheidsopdracht om tegen september een app te ontwikkelen om mensen te waarschuwen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een coronageval.

Dat heeft het interfederaal comité testing en tracing dinsdag beslist. Die groep, met de Vlaamse topambtenaar Karine Moykens aan het hoofd, moet een systeem op poten zetten om besmette mensen zo snel mogelijk te detecteren en in quarantaine te plaatsen, en mensen met wie ze in nauw contact zijn geweest op te sporen.

Devside mag niet zomaar freewheelen. De app voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel moet draaien op de bluetoothtechnologie van de Leuvense prof en encryptiespecialist Bart Preneel. Die biedt de beste garantie op anonimiteit voor de gebruiker.

Duits voorbeeld

De app moet ook een Belgische variant zijn op de bestaande Duitse Corona Warn-app. Die hebben de specialisten van de overheid aangeduid als de beste in de business. ‘Er is gekeken naar de code van zowel Duitsland, Zwitserland, Ierland als Italië. Die van Duitsland was het stabielst, het best gedocumenteerd en vrij aan te passen. Het land heeft ook een budget van 20 miljoen euro voor de app uitgetrokken', zegt Preneel.

In een tweede aanbesteding is het bedrijf NVISO aangeduid om te testen of de app van Devside aan alle veiligheidsregels voldoet. Google en Apple kregen intussen ook een brief van de overheid om Devside toegang te geven tot hun mobiele besturingssystemen.

De keuze viel volgens Preneel op Devside omdat het bedrijf al meer dan 100 apps voor bedrijven, met strenge veiligheidsvereisten dus, op de markt heeft gebracht. De eigenaar van Devside is de Brusselse serieondernemer Jean-Paul de Ville de Goyet. Hij is ook de man achter het elektrische deelstepsysteem Troty. Devside rapporteerde voor het boekjaar 2018 175.000 euro nettowinst op een resultaat van bijna 300.000 euro, na aftrek van kosten.

Deadline

De deadline voor lancering van de app was op 1 september geprikt. Maar de IT-topman van de overheid Frank Robben, die mee de openbare aanbesteding overzag via het IT-overheidsvehikel Smals, wil zich niet vastpinnen op een datum. 'De app moet in één keer goed zitten als we willen dat mensen ze gebruiken en vertrouwen. Daarom is het cruciaal dat het systeem werkt en veilig is. In Nederland is de initiële lanceringsdatum van 15 juli intussen ook verlegd naar september. Ook in Ierland is de lancering uitgesteld omdat de app nog niet genoeg op punt staat.'

Projectleider Preneel acht 1 september niet meer haalbaar. 'Ik heb altijd gezegd dat je acht à negen weken nodig hebt. Ik zie de lancering eerder midden september of in de derde week van die maand gebeuren.’

De bedoeling is dat er ook nog een test komt van de app. Preneel: 'Dat zal afhankelijk zijn van wanneer de ontwikkeling klaar is. Devside komt met wekelijkse statusupdates.'

Het principe is dat de app in zoveel mogelijk talen beschikbaar is. Voorlopig zijn het er vier: Nederlands, Frans, Engels en Duits. 'Europa werkt aan soort van gateway waarlangs landen sleutels kunnen uitwisselen’, zegt Preneel. De app moet compatibel kunnen worden, zodat Belgen ze kunnen gebruiken in de rest van Europa.

De beslissing moet woensdag nog officieel bekrachtigd worden op het Interministerieel Comité, waar de acht bevoegde ministers voor Volksgezondheid bijeenkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud