Belgische begroting krijgt Europese pluim

De Europese Commissie geeft de regering een pluim voor haar begrotingswerk. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van Europees Commissaris Olli Rehn.

In een mededeling verwelkomt de Europese Commissie dat de regering-Di Rupo een akkoord bereikt heeft over de begroting 2013. 'Het is in lijn met de doelstellingen die zijn afgesproken in het Stabiliteitsprogramma. We moedigen België aan om haar budgettaire inspanningen verder te zetten.'

Die inspanningen hebben er volgens de Commissie voor gezorgd dat de financiële markten opnieuw vertrouwen hebben in ons land, waardoor de rentelasten fors gedaald zijn. De Commissie zegt ook positief te zijn dat België maatregelen neemt om de concurrentiekracht te verbeteren.

Het signaal van de Europese Commissie is een opsteker voor de regering-Di Rupo. Het heeft bloed zweet en tranen gekost om tot een akkoord te komen over de opmaak van de begroting voor volgend jaar.

Uiteindelijk raakte de regering het erover eens om 3,7 miljard euro maatregelen te nemen die het tekort volgend jaar naar 2,15 procent van het bruto binnenlands product (bbp) doen zakken. Het gaat om ongeveer 1,4 miljard euro besparingen, 1 miljard euro nieuwe belastingen en 1,3 miljard euro eenmalige inkomsten.

Om de concurrentiekracht te verbeteren, besliste de regering-Di Rupo om de lonen de volgende twee jaar te bevriezen.

De oppositie kraakte de begroting af. Volgens de N-VA treft de regering met de hogere taks op levensverzekeringen en de verhoging van de roerende voorheffing naar 25 procent vooral 'de middenklasse'.

Europa rept met geen woord dat de begroting lang op zich heeft laten wachten. Eerst wachtten Di Rupo en co op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober en daarna duurde liet een akkoord nog een maand op zich wachten.

Het resultaat is dat België begin volgend jaar moet van start gaan met een noodbegroting, omdat er tijd te kort is om de begroting waarover een akkoord is bereikt nog voor het einde van het jaar goedgekeurd te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud