Advertentie

Belgische belastingdruk zakt, maar blijft hoogste

De gemiddelde belastingdruk in alle OESO-landen nam af tijdens de financiële crisis. ©Photo News

De belastingdruk in België is vorig jaar afgenomen, maar hij blijft wel de hoogste van alle industrielanden.

België heeft met 54 procent de hoogste gemiddelde belastingdruk voor alleenstaande werknemers zonder kinderen. Ons land gaat daarmee ruimschoots landen als Duitsland, Hongarije en Frankrijk vooraf. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van rijke landen.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is. 

Frankrijk heeft met 40 procent dan weer de hoogste belastingdruk bij getrouwde koppels met twee kinderen en één werkende ouder. België (38,6%) zit ook daar in het koppeloton met Finland, Italië, Griekenland en Zweden. 

Om de belastingdruk te berekenen, neemt de OESO alle belastingen en socialezekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers, en trekt ze daar de gezinsbijslagen van af. Ze vergelijkt die met de totale loonkosten van de werkgevers.

Dalende belastingdruk

Maar de OESO ziet voor ons land ook een positieve evolutie. Samen met Oostenrijk is België het enige land waar de belastingdruk voor alleenstaande werknemers zonder kinderen met meer dan één procentpunt afnam. Dat is volgens de OESO te danken is aan lagere personenbelastingen en werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid, een gevolg dus van de taxshift van de regering-Michel.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) roept dan ook op die positieve evolutie aan te houden.

De gemiddelde belastingdruk in alle OESO-landen nam af tijdens de financiële crisis, om tussen 2009 en 2013 met 1 procentpunt te stijgen. De voorbije jaren nam ze lichtjes af om in 2016 uit te komen op 36 procent.

In België bleef de belastingdruk de voorbije tien jaar relatief stabiel: zo bedroeg ze in 2006 voor alleenstaande werknemers 55,5 procent, tegen 55,3 procent in 2015. In 2000 was dat nog 57,1 procent.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud