Advertentie

Belgische F-16's niet betrokken bij bloedbad in Mosoel

©BELGA

België was niet betrokken bij de luchtaanval op het Iraakse Mosoel, vorige maand, waarbij meer dan honderd burgers omkwamen.

Dat meldt de VRT-redactie dinsdag, op basis van bronnen dicht bij het dossier. Enkele weken terug bleek al dat de kans op Belgische betrokkenheid erg klein was, maar dat een incident niet uit te sluiten was.

De internationale coalitie heeft nu alle gegevens vergeleken van de verschillende toestellen van de verschillende landen die die ochtend actief waren boven de Noord-Iraakse stad. Ook daaruit blijkt dat het inderdaad geen Belgische toestellen zijn geweest die de fatale aanval uitvoerden. Wie dan wel verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk.

Andere landen

De Belgische F16's hebben de ochtend van de betrokken dag wel bombardementen uitgevoerd, maar waren niet alleen. Minstens twee andere landen uit de coalitie waren die ochtend ook actief. Aangenomen moet worden dat het dus om een toestel van één van die twee landen gaat.

De Verenigde Staten gaven al aan dat ook zij die ochtend gevechtstoestellen hadden die bombardementen uitvoerden, maar of zij de aanval uitvoerden blijft onduidelijk omdat de verschillende partners binnen de coalitie elkaar bij incidenten niet met de vinger wijzen.

Als onderdeel van de formele procedure die bij elk mogelijk incident wordt gevolgd, werd ook dit al aan het parket gemeld door Defensie. Uiteindelijk besliste het parket geen onderzoek te openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud