Belgische F-16's trekken opnieuw ten strijde tegen IS

©BELGA

Op de luchtmachtbasis van Florennes vertrekken dinsdag vier F-16's naar het Midden-Oosten. Vanuit Jordanië zullen ze een jaar boven Syrië en Irak mee luchtaanvallen uitvoeren op de terreurgroep Islamitische Staat.

Voor de derde keer vertrekken dinsdag Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten om er deel te nemen aan de operatie Inherent Resolve, een internationale actie tegen IS.

De Verenigde Staten drongen al sinds vorig jaar aan op een grotere militaire inspanning van ons land. De hernieuwde inzet zou nodig zijn om een heropflakkering van IS tegen te gaan. De jihadistische groep blijft terreuroperaties uitvoeren en verspreidt nog altijd propaganda in de gevangenissen.

De Belgische regering zette op 26 juni het licht op groen voor de nieuwe operatie, die opnieuw Desert Falcon heet. Eerder gaf ook het parlement groen licht. De F-16's zullen vanaf 1 oktober een jaar lang troepen op de grond ondersteunen in de strijd tegen IS.

Coronaquarantaine

Voor de inzet van de gevechtsvliegtuigen levert een detachement van een honderdtal Belgische militairen ondersteuning. Zij zijn de afgelopen weken al ontplooid. Het materiaal is door twee grote vrachtvliegtuigen - Oekraïense Antonovs - ter plaatse gebracht.

De militairen van het detachement zaten al in coronaquarantaine. De eerste rotatie bestaat hoofdzakelijk uit militairen van de luchtmachtbasis van Florennes.

Nieuwe bommen

De Belgische F-16's worden voor hun missie in Irak en Syrië ook met een nieuw wapen uitgerust. Het gaat om precisiebommen van het type GBU-39/B. Gestuurd door een gps-signaal moeten ze toelaten een doelwit nauwkeuriger te bestoken.

De bommen wegen 110 kilogram en kunnen door 2,4 meter aan beton boren. De kleinere bommen, Small Diameter Bomb, zijn gekozen voor hun 'chirurgische precisie'. Ze veroorzaken een geringere luchtverplaatsing, wat tot beperktere nevenschade moet leiden. Eén F-16 kan er acht tegelijk dragen, aldus Defensie.

Nederland

Het is dus al de derde deelname van de Belgische luchtcomponent aan Operation Inherent Resolve. Eerdere ontplooiingen waren er in 2014-2015 en in 2016-2017, vaak in afwisseling met Nederland. Dat land stuurt nu zowat 35 militairen naar Jordanië om de Belgische gevechtsvliegtuigen te beschermen. Ook voor die taak wisselen België en Nederland elkaar af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud