Belgische ondernemer laat schouders hangen

De koopjesperiode lijkt het vertrouwen van de handelaars niet te kunnen opvijzelen ©BELGA

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in juli teruggevallen tot het laagste peil in negen maanden. Vooral in de bouw en de handel verslechterden de economische vooruitzichten.

De dit jaar 60 jaar jonge conjunctuurbarometer van de Nationale Bank daalde naar -7,5 punten, tegenover -6,2 punten in juni. Economen hadden een kleinere achteruitgang tot -6,5 punten voorspeld.

De Nationale Bank verwijst naar een 'ommekeer van de vraagvooruitzichten' in drie belangrijke sectoren. 'In de verwerkende nijverheid voorzien bedrijfsleiders de komende drie maanden een gevoelige inkrimping van de vraag. In de bouw is de orderpositie fors verzwakt. In de handel vielen de vraagvooruitzichten aanzienlijk terug.'

Alleen in de sector diensten aan bedrijven verbeterde het economisch klimaat. Zowel de beoordeling van de huidige activiteit als de vooruitzichten evolueerden positief.

De duidelijke daling van het ondernemersvertrouwen toont aan dat het herstel van de Belgische economie geleidelijk verloopt. Met -7,5 punten blijft het vertrouwen wel een fractie hoger dan het langetermijngemiddelde van -7,7 punten.

Niet alleen in België verzwakt de economische conjunctuur. Eerder vandaag bleek al dat ook het Duitse ondernemersvertrouwen in juli meer is gedaald dan verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud