Belgische ondernemers fractie positiever

De orderpositie van de bouwnijverheid is verbeterd. ©Dieter Telemans

Het ondernemersvertrouwen in ons land is deze maand heel lichtjes verbeterd. De zogenaamde conjunctuurbarometer van de Nationale Bank steeg van -6,8 tot -6,2.

De verbetering deed zich in drie van de vier sectoren voor. De deelindex voor de verwerkende nijverheid steeg van -9,1 tot -8,1 dankzij betere vooruitzichten voor de vraag en de werkgelegenheid en ‘een gunstiger beoordeling van het voorraadniveau’, staat in een persbericht van de Nationale Bank van België.

Een betere orderpositie, een positievere beoordeling en de verwachting dat de vraag de komende drie maanden zal aantrekken zorgden voor een merkelijke verbetering van de deelindex voor de bouwnijverheid. De index steeg van -14,6 tot -10,5, maar blijft wel duidelijk negatief.

In de handel was de beperkte verbetering – van -6,6 tot -4,3 – te danken aan betere vooruitzichten voor de bestellingen.

Het vertrouwen in de dienstverlening aan bedrijven verzwakte van 10,8 tot 5,7. Dat is te wijten aan ‘een aanzienlijke neerwaartse herziening van de vooruitzichten inzake de algemene marktvraag’. Bedrijfsleiders schatten ook hun huidig activiteitsniveau veel negatiever in.

De algemene afgevlakte synthetische curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, daalde met 0,5 punt. Het is de eerste daling in dertien maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud