Belgische partijen lang niet allemaal op een lijn

De verschillende partijen in het federale parlement zitten lang niet allemaal op een lijn over een gepaste reactie op de beschuldigingen van chemisch wapengebruik in Syrië. Iedereen vraagt extra bewijzen, maar onder meer over de nood aan een VN-mandaat voor militaire actie lopen de meningen uiteen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en diens Defensiecollega Pieter De Crem stonden het parlement woensdag voor het eerst te woord over het mogelijk chemisch wapengebruik in Syrië. België eist extra bewijzen en doet militair sowieso niet mee zonder VN-mandaat.

Niettemin 'zouden we toch het nodige begrip moeten kunnen opbrengen' als de VS en andere bondgenoten wel militair ingrijpen buiten de VN om, zei CD&V-minister De Crem.

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne wil dat België zich bij voldoende bewijs ook duidelijk achter een aanval schaart. 'Met de VN als het kan, zonder als het moet', aldus de liberaal.

Sp.a-collega Dirk Van der Maelen zit allerminst op die lijn. Chemisch wapengebruik is een overtreding en een flagrante inbreuk op het internationaal recht, 'maar die mag niet beantwoord worden met een nieuwe inbreuk', vindt hij. 'Een VN-resolutie blijft voor ons een absolute voorwaarde.'

Oppositiepartij Groen ging nog een stap verder en wil dat de regering zich uitdrukkelijk uitspreekt tegen elke militaire interventie. 'Er moet een einde komen aan de oorlog, maar dat is niet het doel van de Amerikaanse interventie', aldus Eva Brems.

Ook N-VA stelde zich terughoudend op. 'Een halfbakken militaire tussenkomst zal alleen maar tot meer geweld en meer gruwel leiden', vreest Peter Luyckx. 'Niemand kan verzekeren dat het Assad-regime, als het zich in nauwe schoentjes bevindt, niet nog meer van deze verschrikkelijke wapens zal inzetten.'

Waar zowat alle partijen het wel over eens waren, was de belangrijke rol die België kan spelen op humanitair vlak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud