Belgische pensioenschuld loopt op tot 1.557 miljard euro

Daniel Bacquelaine (MR) is als minister van Pensioenen bevoegd voor onze pensioenen. ©Thomas De Boever

Belgische werknemers, zelfstandigen en ambtenaren bouwden wettelijke pensioenrechten op die bijna vier keer groter zijn dan het bruto binnenlands product (bbp).

De Belgen hebben voor 1.557 miljard euro aan pensioenrechten opgebouwd, blijkt uit een studie van het Planbureau. De Belgische staat moet die de komende decennia uitbetalen in de vorm van pensioenen.

De pensioenschuld van de Belgische staat aan zijn inwoners beloopt daarmee 379 procent van het bruto binnenlands product. De cijfers slaan op 2015, wat betekent dat de pensioenschuld intussen zelfs hoger zal liggen.

Geen geld opzij

In ons pensioenstelsel is er geen geld opzijgezet om die pensioenlast te financieren. De pensioenen van de huidige gepensioneerden worden betaald door de Belgen die vandaag werken.

Het Planbureau, dat de pensioenschuld heeft berekend in opdracht van de Europese statistici van Eurostat, roept dan ook op om de cijfers met de nodige voorzichtigheid te interpreteren.

‘Doordat verworven pensioenrechten geen rekening houden met huidige of toekomstige bijdragebetalingen, zijn ze geen indicator van de houdbaarheid van de pensioenstelsels’, stelt het Planbureau.

Of de overheid de pensioenen kan blijven financieren, is eerder afhankelijk van de economische groei, het aantal jobs en de hoogte van de bijdragen die worden betaald.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud