Belgische schuldgraad op 101,5 procent

De Belgische schuld wordt geraamd op 101,5 procent. ©Photo News

De Belgische schuldgraad bedroeg eind vorig jaar 101,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat stelt Eurostat, het Europees statistisch bureau. Daardoor valt voorlopig het doek over het robbertje dat de Belgische overheden de voorbije maanden uitvochten over de hoogte van de schuld.

De regering-Di Rupo deed er vorig jaar alles aan om de schuldgraad onder de 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden. Daarvoor werden onder andere Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, verkocht, alsook het belang van 25 procent in BNP Paribas Fortis.

Op de valreep werd ook beslist dat overheidsinstellingen hun cash moeten beleggen in overheidspapier en werden de huurinkomsten verkocht die de Belgische staat jaarlijks kreeg voor het Berlaymontgebouw. Het is onder andere die laatste constructie die door Eurostat in vraag werd gesteld.

Voorts verplichtte Eurostat België nog een reeks verborgen schulden op te nemen in de overheidsschuld. Daardoor komt de schuld in 2013 niet uit op 99,7 procent, zoals door de regering-Di Rupo werd geraamd, maar op 101,5 procent van het bbp. Een verschil van ruim 6 miljard euro.

Het begrotingstekort kwam volgens Eurostat vorig jaar uit op 2,6 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud