Belgische staat moet helpen bij terugkeer kinderen Syriëstrijdster

Twee Belgische Syriëstrijders eisen van de Belgische staat dat die hun zes kinderen uit het kamp al-Hol in Syrië repatriëren. ©AFP

De rechter verplicht ons land reisdocumenten te bezorgen aan twee kinderen van een gevangen Syriëstrijdster, zodat ze naar België kunnen terugkeren.

De twee meisjes van 2 en 4 zitten in Turkije. Daar zit hun moeder, een Belgisch-Algerijnse, een celstraf van tien jaar voor terrorisme uit. De vrouw was in 2013 afgereisd naar een door de terreurgroep Islamitische Staat gecontroleerd gebied in Syrië, waar ze twee dochtertjes kreeg met een Belgische Syriëstrijder. De kinderen worden opgevangen door familie die op- en afreist naar Turkije.

De familie kan de kinderen niet naar België brengen omdat ze niet over identiteitspapieren of een geboorteakte beschikken. Een DNA-analyse toonde intussen aan dat het voor 99,9 procent zeker om de biologische kinderen van de vrouw gaat.

Repatriëring

De Belgische staat stelde dat de moeder de afkomst van de kinderen eerst gerechtelijk moest laten vaststellen in België. Anders was repatriëring niet mogelijk. De rechter in kortgeding veegt dat nu van tafel.

Omdat de kinderen geboren zijn in IS-gebied hebben ze geen directe band met Syrië of Turkije.
Rechter

Volgens de rechtbank staat het vast dat de kinderen zich in Turkije in een zeer precaire situatie bevinden. 'En niet alleen dat, België is ook het enige land waarmee ze een band hebben', zei de rechter. 'Omdat ze geboren zijn in IS-gebied hebben ze geen directe band met Syrië of Turkije. Er bestaat weliswaar geen rechtsgrond om de afgifte van reisdocumenten af te dwingen, maar ze kunnen wel eisen dat België tussenkomt. Die handelswijze moet elke normale zorgvuldige staat in acht nemen.'

De Belgische staat krijgt één maand om het vonnis uit te voeren. Per dag vertraging moet ze een dwangsom van 5.000 euro per kind betalen.

De rechter in kortgeding buigt zich op tweede kerstdag over een tweede dossier van twee IS-bruiden en hun zes kinderen. Die zitten in barre omstandigheden in het Koerdische kamp al-Hol. Een vorig kortgeding werd tot in beroep afgewezen omdat de rechter oordeelde dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat ons land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren. Mogelijk beïnvloedt het vonnis in de andere zaak de uitkomst van dit dossier.

Twistappel

De terugkeer van IS-kinderen is een dikke politieke twistappel. Er zitten in Syrië, Irak en Turkije naar schatting 150 kinderen van Syriëstrijders. Vier op de vijf zijn ook daar geboren. Grosso modo splitst de discussie zich op tussen een links kamp dat de kinderen wil terughalen, liefst met hun moeders erbij, en een rechts kamp dat daar niet van wil weten. De vrees is dat de kinderen gehersenspoeld zijn en op langere termijn een risico vormen.

5.000
Dwangsom
De Belgische staat krijgt één maand om het vonnis uit te voeren. Per dag vertraging moet ze een dwangsom van 5.000 euro per kind betalen.

Het standpunt van de Belgische regering is dat kinderen jonger dan tien jaar worden beschouwd als slachtoffers als ze zonder hulp terug in België raken en een DNA-test hun Belgische afkomst bewijst. Voor het overige doet ons land niets om de kinderen actief op te sporen. Volwassenen moeten daar blijven. België kwam bijvoorbeeld ook niet tussen nadat een Belgische Syriëstrijder ter dood werd veroordeeld in Irak. België heeft de gewoonte juridische bijstand te verlenen aan Belgen die in het buitenland vervolgd worden.

Sp.a-Kamerlid Hans Bonte wil dat de Belgische ambassades of consulaten zelf actief op zoek gaan naar kinderen met de Belgische nationaliteit, ze de nodige documenten bezorgen en naar ons land repatriëren. Dat stelt hij in een reactie op het vonnis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud