'Belgische werkloosheidsuitkering slecht voor activering'

Een gesprek in een VDAB-kantoor. ©Lieven Van Assche

De werkloosheidsuitkering in ons land is niet goed voor de activering van werklozen. Dat blijkt uit een studie van Joep Konings en Damiaan Persyn aan de K.U.Leuven. De onderzoekers pleiten ervoor de uitkering sneller te laten dalen en meer te gaan investeren in de actieve begeleiding van werkzoekenden.

Konings en Persyn gingen na waarom vacatures, nu de economie zich na de crisis langzaam herstelt, moeilijk ingevuld raken.

Uit de resultaten blijkt dat dit onder meer te wijten is aan "verslechterde efficiëntie van jobmatching". Wanneer werklozen te lang werkloos zijn, verliezen ze hun vaardigheden, worden ze ontmoedigd en doen ze minder inspanningen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het risico bestaat dat ze zich in hun werkloosheidstoestand nestelen, luidt het.

Uit de analyse van Konings en Persyn blijkt voorts dat het Belgische systeem, met een uitkering die onbeperkt is in tijd, bijdraagt tot de moeilijke invulling van vacatures. Opleiding zou daarentegen een positief effect hebben.

De onderzoekers pleiten daarom voor een systeem waarbij de werkloosheidsuitkeringen sterker en sneller dalen naarmate men langer werkloos is. Ter compensatie zouden dan meer middelen gaan naar actieve begeleiding, op maat van het individu.

"Het budget per werkloze kan constant blijven, maar laat de uitkering sneller dalen", zegt Konings. "Als je als overheid bijvoorbeeld 100 euro investeert in een werkloze, zou daarvan aanvankelijk 70 euro moeten gaan naar uitkering en 30 naar actieve begeleiding. Na een jaar zou dat respectievelijk 40 en 60 euro kunnen zijn".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud