Bellot: 'Fusie NMBS-Infrabel mag geen taboe meer zijn'

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot vindt dat een fusie van de NMBS en de spoornetbeheerder Infrabel niet langer een taboe kan zijn. ©Photo News

De federale minister van Mobiliteit is het voortdurende gekissebis tussen de vervoersmaatschappij en de spoornetbeheerder beu en ziet een uitweg in een fusie.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat er gesproken wordt over een hereniging van de openbare spoorbedrijven NMBS en Infrabel. Dat staat vrijdag in de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure.

'Voor mij mag de hereniging niet langer een taboe zijn', zegt de minister over het spoorbedrijf NMBS en de infrastructuurbeheerder Infrabel. 'Het moet mogelijk zijn om te spreken over een fusie, want ze hebben hun onvermogen om het met elkaar eens te zijn aangetoond', steekt de MR-politicus van wal.

Planning werken

'Wat vandaag gebeurt, bewijst dat ze verschillende doelstellingen hebben. Als mobiliteit de doelstelling zou zijn, zouden ze niet op die manier reageren. Ze geven altijd de ander de schuld en ze vertrouwen elkaar niet. Dit is geen oplossing', klinkt het.

Als mobiliteit de doelstelling zou zijn, zouden ze niet op die manier reageren. Ze geven altijd de ander de schuld en ze vertrouwen elkaar niet. Dit is geen oplossing.
François Bellot
Federaal minister van Mobiliteit

De minister verwijst naar een conflict dat de NMBS en Infrabel hadden over de planning van de werken op het spoorwegnet. De aanleiding was een beslissing van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS), waardoor Infrabel geen werken meer kon uitvoeren aan een spoor als er nog gereden mocht worden op het spoor ernaast.

De minister noemt die situatie 'abnormaal'. 'Het is alsof je beslist een snelweg af te sluiten wanneer je een kuil in de weg moet herstellen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud