‘Beslissing over EU-commissaris weer uitgesteld'

De Franstalige liberalen vinden het niet kunnen dat CD&V met premier Kris Peeters en Europees commissielid Marianne Thyssen twee topfuncties zou claimen. ©Photo News

Het ziet er naar uit dat ons land nog geen kandidaat-Europees commissaris zal naar voor schuiven tegen de Europese top van zaterdag. De krant De Morgen vernam dat de onderhandelaars over een federale regering een beslissing hierover alweer hebben uitgesteld.

CD&V en MR blijven ruziën over wie de volgende eurocommissaris mag leveren. De Vlaamse christendemocraten willen dat Marianne Thyssen gaat zetelen in de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker.

Mede omdat zij een vrouw is, zou ze daar een belangrijke portefeuille in de wacht kunnen slepen. De Franstalige liberalen daarentegen vinden dat die eer Didier Reynders toekomt. Dat CD&V én de premier (Kris Peeters) én een eurocommissaris zou mogen leveren, vinden zij niet kunnen.

In de kwestie staan CD&V en MR lijnrecht tegenover elkaar. Daarom wordt er van uitgegaan dat België deze week nog geen consensuskandidaat zal kunnen voorstellen aan Juncker. Echt noodzakelijk is dat overigens niet, want zaterdag zullen de Europese staats- en regeringsleiders alleen proberen opvolgers te vinden voor Europees president Herman Van Rompuy en Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton.

De nieuwe EU-commissarissen moeten in september wel bekend zijn, want dan worden ze onderworpen aan hoorzittingen in het Europees Parlement.

In ieder geval zal België geen goede beurt maken als het zonder een consensuskandidaat naar de EU-top trekt, merkt De Morgen op. De kansen om een mooie portefeuille in de wacht te slepen worden er ook kleiner door.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud