'Besparingen in Sociale Zekerheid bespreken'

©BELGA

'Met een overheidsbeslag van meer dan 50 procent, is het absurd om te stellen dat besparingen niet meer mogelijk zijn', zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bij aanvang van de finale ronde begrotingsbesprekingen. Ook de Sociale Zekerheid komt op tafel.

Van Overtveldt kreeg de voorbije week kritiek over zich heen nu blijkt dat de federale overheid niet 2,4 maar 4,2 miljard euro moet besparen om de begrotingsdoelstelling van 2017 te halen. Kristof Calvo (Groen) en John Crombez (sp.a) reageerden scherp en viseerden Van Overtveldt. Maar ook regeringspartner Kris Peeters (CD&V) zette de minister van Financiën in de wind.

Die vindt niet dat hem enige schuld treft, bleek tijdens een interview op VTM. 'De uitleg is eenvoudig. Het federaal Planbureau heeft de groeiverwachting voor 2017 substantieel verlaagd. Dat heeft een onmiddellijke impact op inkomsten en uitgaven. Maar daar kunnen we niets aan veranderen. Ik heb niets te maken met dat Planbureau. Dit kan je onmogelijk in mijn schoenen schuiven. Het is trouwens laakbaar dat Calvo en Crombez zich koesteren in oneliners zonder oog voor realiteit.' En over de kritiek van Peeters: 'Ik geef nooit commentaar op collega's uit de regering. We gaan dat nu niet veranderen.'

'Als de politieke wil er is, kunnen we de komende twee weken structurele beslissingen nemen om de begroting op orde te krijgen.' Om die begrotingsdoelstelling te behalen ziet Van Overtveldt zeker nog ruimte voor besparingen. 'Ons overheidsbeslag, wat de overheid van alles wat we produceren naar zich toe trekt, bedraagt meer dan 50 procent. Daarmee zitten we in het koppeloton. Dan is het absurd om te stellen dat besparingen niet meer mogelijk zijn.

Hoewel Maggi De Block (Open VLD) eerder zei niet meer te kunnen besparen in de Sociale Zekerheid, wil Van Overtveldt die discussie aan gaan. 'Allerlei pistes komen op tafel, het is niet meer dan correct dat ook over Sociale Zekerheid gesproken wordt.'

Nieuwe belastingen ziet de minister van Financiën dan weer niet zitten. 'Je moet vermijden dat je het positieve economische elan fnuikt met nieuwe belastingen', klonk het bij de politicus, die benadrukte dat zijn plan voor de verlaging van de vennootschapsbelasting budgetneutraal is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud