'Bevriezing Russisch geld is voorbij'

©Photo News

De rekeningen van de Russische vertegenwoordiging in België bij de bank ING zijn gedeblokkeerd. De andere rekeningen volgen maandag. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De bevroren Russische rekeningen zorgden voor een flinke diplomatieke rel. Moskou meldde afgelopen week dat de rekeningen van de Russische ambassade in België en de permanente vertegenwoordigingen van Rusland bij de EU en de NAVO bevroren, net als die van een aantal andere Russische organisaties in België.

De Russen reageerden furieus, riepen de Belgische ambassadeur in Moskou op het matje, eisten de intrekking van de maatregelen. Zoniet, dreigen de Russen ermee ons land een koekje van eigen deeg te vegen.

Minister van buitenlandse zaken en vicepremier Didier Reynders (MR) meldt nu dat een eerste rekening gedeblokkeerd is en maandag ook alle andere volgen. Vanop de economische missie in China zei hij ook een akkoord te hebben gekregen om het gerechtelijk wetboek te veranderen, om de rekeningen van diplomatieke zendingen niet langer vatbaar te maken voor beslag. Op die manier kan België zich in lijn stellen met de internationale conventies.

Oliegroep

Het bevriezen van de Russische rekeningen in België had volgens Russische media te maken met een beslissing van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, die door Moskou niet wordt gerespecteerd. Het hof oordeelde in juli 2014 dat Rusland 50 miljard dollar (37 miljard euro) verschuldigd is aan voormalige aandeelhouders van Joekos, de in 2003 ontmantelde oliegroep van Michail Chodorkovski. Rusland had tot 15 juni om dat te regelen.

Het Permanent Hof van Arbitrage beschuldigde Rusland ervan de ontmanteling van de groep uit politieke beweegredenen te hebben georkestreerd. Volgens het hof in Den Haag was het offensief van Moskou tegen Joekos niet in de eerste plaats gericht op het recupereren van onbetaalde belastingen, maar was het bedoeld om het bankroet te veroorzaken.

Meerdere nieuwsagentschappen meldden dat ook in Frankrijk bezittingen in beslag zijn genomen. Rekeningen van Russische ondernemingen en de diplomatieke missie in Frankrijk zouden zijn bevroren bij het Franse filiaal van de OAO VTB Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud