Advertentie

'Bewijs dat begroting ook over concurrentie gaat'

Steven Vanackere. (foto belga)

De vooralsnog onbevestigde problemen bij Ford Genk bewijzen dat de concurrentiekracht ook tijdens de begrotingsbesprekingen nauwlettend in de gaten gehouden moet worden. Dat onderstreepten federale topministers bij hun aankomst op het begrotingsoverleg.

'Dit bewijst dat wie spreekt over de begroting, ook over de concurrentiekracht moet spreken', luidde het voor aanvang van de federale begrotingsbesprekingen. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zette de toon bij aankomst voor de begrotingsbesprekingen. Structurele maatregelen om werken en investeren in ons land aantrekkelijk te houden, moeten voor hem zeker aan bod komen. 'We kunnen de zaken niet op hun beloop laten.'

Die boodschap had ook partijgenoot Kris Peeters al uitgestuurd, verwijzend naar de loon- en energiekosten. Een demarche die onder meer Open VLD-vicepremier Alexander De Croo afdeed als zwartepieten tussen de verschillende regeringen. 'We moeten nu net schouder aan schouder staan, zowel dus de regeringen als de vakbonden.' Voor De Croo is het 'te makkelijk om te zeggen dat dit alleen de schuld is van de loonkosten': 'Er zijn andere autofabrieken in dit land die wel rendabel zijn'. Al vraagt ook hij aandacht voor het behoud en de creatie van jobs tijdens de begrotingsbesprekingen. 

Sp.a'er Johan Vande Lanotte verwees eveneens naar Audi in Vorst, dat 'in België goedkoper kan produceren dan in Duitsland'. 'Er is al sterk ingegrepen in de loonkosten', onderstreepte de socialist. Bovendien stelde de energiewaakhond Creg onlangs nog dat ook de energiekosten voor grote bedrijven meevallen. Vande Lanotte heeft de indruk dat Ford geen bedrijfseconomische afweging maakt, maar 'de weg van de minste weerstand' kiest door in een klein land met een beperkte afzetmarkt te saneren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud