Bijna 1.000 artsen eisen klimaatactie

Na de klimaatmarsen van jongeren eist nu ook een collectief van artsen en zorgverleners actie van de Belgische overheden.

In een open brief waarschuwt Docs for Climate dat de gezondheidskosten zullen toenemen door de klimaatverandering.

In een open brief ondertekend door 979 artsen vraagt Docs for Climate, een Belgisch collectief van artsen en zorgverleners, dat de overheden werk maken van een ambitieuzer klimaatbeleid. Volgens hen zullen de gevolgen van de klimaatverandering - door het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet 'de grootste bedreiging van de 21'ste eeuw voor de volksgezondheid' genoemd - zich ook in Europa laten voelen.

'Bekend is de toename van het aantal doden tijdens hittegolven, maar we zullen hier ook meer tropische ziektes krijgen, die worden overgedragen door muggen en andere vectoren die verantwoordelijk zijn voor ziektes als malaria, dengue of zika', klinkt het bij huisarts Lucie Blondé in De Standaard.

Klimaatneutraal tegen 2050

Het collectief wijst erop dat de gezondheidskosten in België zullen toenemen door de klimaatverandering. Het verwacht een toename van de aandoeningen van de luchtwegen en van psychisch lijden, veroorzaakt door klimaatconflicten en rampen. 'Deze aandoeningen treffen vooral de kwetsbaarste groepen en kunnen gezondheidsstelsels in Europa overbelasten en de duurzaamheid in het gedrang brengen.'

Docs for Climate eist in de eerste plaats de goedkeuring van een nationaal energie- en klimaatplan dat garandeert dat ons land tegen 2050 klimaatneutraal wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud