'Boetevrije week' tussen Kerstmis en Nieuwjaar

De politie houdt een boeteloze week. ©Photo News

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar is er een nieuwe 'boetevrije week' op komst. Het gemeenschappelijke vakbondsfront bij de politie roept alle personeelsleden op geen boetes uit te schrijven voor lichte overtredingen.

De onvrede bij de politievakbonden over het pensioendossier blijft aanwezig. In een communiqué roept het gemeenschappelijke vakbondsfront bij de politie op tot een nieuwe 'boeteloze week' tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Het is niet de eerste keer dat de politie dat organiseert. Ook eind september bleven de boetes uit voor overtredingen. 

De acties zijn het gevolg van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in juli die de preferentiële pensioenregimes voor bepaalde beroepscategorieën bijde politie onderuit haalde. De vakbonden vinden dat een 'concrete en aanvaardbare oplossing' daaromtrent voorlopig uitblijft. 

Daarom dat de politie volgende eerder 'verkeersopvoedkundig' zal optreden in plaats van repressief. Lichte overtredingen, zoals het bellen achter het stuur of rijden zonder gordel, zullen enkel verbaliseerd worden en niet bestraft. 'Gezien het grote succes van de vorige boeteloze week van oktober, zullen wij deze actie - die bovendien naar de bevolking toe sympathiek is - herhalen', zeggen de vakbonden. 

Het is onduidelijk wat de precieze impact van de actie zal zijn. Zo geeft politievakbond NSPV toe dat veel agenten op verlof zijn. Diegene die niet op verlof zijn, zijn geconcentreerd op de BOB-campagne. Daarom is het niet meteen duidelijk hoeveel ruimte er nog zal zijn voor een boeteloze week. 'Het initiatief is vooral een signaal dat wij nog eens willen geven naar de regering', zegt Gert Cockx van de politievakbond NSPV. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud