Bonden dreigen over arbeiders en bedienden

De BBTK zegt 'uiterst behoedzaam en zelfs sceptisch te zijn, gezien de geruchten van de laatste dagen over de denksporen die op tafel zouden liggen.' (foto AFP) ©AFP

Het kernkabinet bespreekt vandaag enkele scenario’s om de discriminatie tussen arbeiders en bedienden weg te werken. Later op dag worden die voorgelegd aan de sociale partners. De socialistische bediendebond is alvast duidelijk: ‘We beslissen over de nodige acties als de harmonisering van de statuten niet in opwaartse zin gaat.’

De minister van Werk, Monica De Coninck (sp.a), toetste de voorbije weken bij de vicepremiers af hoe zij een einde willen maken aan de discriminatie tussen arbeiders en bedienden. Op basis van die gesprekken presenteert ze het kernkabinet vandaag enkele scenario’s, die naar een oplossing moeten leiden. Vicepremier Johan Vande Lanotte liet zich bij aanvang van de vergadering alvast hoopvol uit. ‘Als er een wil is, is alles mogelijk’, klonk het.

De regering hoopt nog steeds de sociale partners bij zo’n oplossing te betrekken. Vanmiddag bekijken premier Elio Di Rupo (PS) en De Coninck de scenario’s met de werknemers- en werkgeversorganisaties.

Acties

De vakbonden zetten gisteren met een betoging in Brussel hun eisen nog eens kracht bij. De socialistische bediendebond BBTK gaat vandaag nog een stap verder. ‘Het Uitvoerend Comité van de BBTK, dat vandaag vergadert, is uiterst behoedzaam en zelfs sceptisch, gezien de geruchten van de laatste dagen over de denksporen die op tafel zouden liggen’, klinkt het in een persbericht.

‘Wij hopen ons te vergissen maar BBTK zal in de komende uren en dagen de evolutie van heel dichtbij en met de nodige waakzaamheid blijven opvolgen’, stelt de bediendebond. ‘Het Uitvoerend Comité zal, zodra de mogelijke oriëntatie van het dossier bekend is, over de nodige acties beslissen als de harmonisering van de statuten niet in opwaartse zin gebeurt.’

Met opwaartse zin wordt naar de ontslagtermijnen verwezen. De BBTK schaart zich daarvoor achter het ABVV-standpunt. De socialistische vakbond wil dat elke werknemer een ontslagtermijn krijgt van drie maanden per vijf gewerkte jaren. Dat is wat lagere bedienden nu krijgen en is voor de bediendebond BBTK het minimum dat ze wil slikken.

Werkgevers

Ook de werkgevers laten zich niet onbetuigd. 'Als arbeiders het statuut van bedienden krijgen, kan de fabriek hier in Gent niet overleven. Dan moeten we de boeken sluiten’, zegt Geert Bruyneel, de topman van Volvo Cars Gent, in een interview dat morgen in De Tijd verschijnt.

Tegen 8 juli moet er van het Grondwettelijk Hof een einde worden gemaakt aan de discriminatie tussen arbeiders en bedienden. Of toch aan de verschillen in de opzegtermijnen, die veel langer zijn voor bedienden, en de carenzdag, de eerste ziektedag die bij veel arbeiders niet uitbetaald wordt. Wellicht beperkt de regering zich in de voorgestelde scenario's ook tot die twee elementen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud