Bonden: 'Onevenwichtig', 'de schande voorbij'

De vakbonden namen even hun tijd om het begrotingsakkoord nader te bekijken, maar dinsdagnamiddag lopen de reacties stilaan binnen. En die zijn hard. 'Te veel ingegaan op de overdreven eisen van de werkgeversorganisaties', oordeelt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

De liberale ACLVB heeft morgen pas een vergadering van zijn nationaal bureau maar liet zich dinsdag in een eerste reactie wel al erg negatief uit. De vakbond spreekt van 'blinde besparingen op de rug van werknemers en sociaal verzekerden' en ziet een uitholling van het sociaal overleg. 'Wij twijfelen ten zeerste aan de uitspraak van eerste minister Elio Di Rupo dat 'burgers maximaal gespaard' blijven', stelt de ACLVB in een persbericht weten. 'Dit is de schande voorbij.'

De socialistische vakbond ABVV zat dinsdag wel al in federaal bureau samen en kwam een paar uur later met een reactie. Het ABVV stelt vast dat het begrotingsakkoord 'een onevenwichtig plan' is, zegt voorzitter Rudy De Leeuw. 'Het is eerder een herstel- dan een relanceplan, dat te veel ingaat op de overdreven eisen van de werkgeversorganisaties', zegt hij.

'Het is goed dat we gemobiliseerd en gesensibiliseerd hebben op de Europese actiedag', vindt De Leeuw, 'er is immers geen indexsprong gekomen.' Toch vindt het ABVV het akkoord onevenwichtig. De Leeuw betreurt bijvoorbeeld dat er gee nrechtvaardige fiscaliteit is in opgenomen.

Geen Groep van 10

Het ABVV gaat voorlopig geen vergaderingen met de Groep van 10 (waar het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversplaatsvindt) bijwonen. 'Dat heeft nu geen zin', zegt De Leeuw. De socialistische vakbond zal de maatregelen nu ten grondebespreken en volgende week woensdag opnieuw in federaal bureau samenkomen om een strategie te bepalen. Volgens De Leeuw zal ook nog overlegd worden met de andere vakbonden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud