Borstkanker treft nergens meer vrouwen dan bij ons

©Photo News

Het aantal vrouwen dat getroffen wordt door borstkanker ligt nergens ter wereld zo hoog als in ons land. Bij liefst 188 op de 100.000 vrouwen ontdekten artsen vorig jaar een tumor. In totaal werden 10.337 diagnoses gesteld en kwamen 2.523 vrouwen te overlijden aan de ziekte.

De Morgen publiceert de cijfers dinsdag, op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

De hoge cijfers baren zorgen, meent oncoloog Jacques De Grève (UZ Brussel). 'Maar het zal veel inspanningen vergen om ze naar beneden te krijgen. In 15 tot 25 procent van de gevallen gaat het om erfelijke borstkankers. Van de rest kennen we eigenlijk de oorzaak niet.'

Wel is geweten dat in vrouwenborsten veel kankerverwekkende stoffen zitten. Daarbij gaat het in uitzonderlijke gevallen om bijvoorbeeld dioxine, maar nog vaker om verfverdunners of bijproducten van brandstoffen. Er zijn daardoor duidelijke aanwijzigingen dat luchtvervuiling een impact heeft op het ontstaan van de tumoren.

Zo wijzen experts naar de vervuilende uitstoot van dieselwagens. 'Het is onverantwoord dat een ziekmakend product als diesel goedkoper is dan benzine", vindt gynaecoloog Hendrik Cammu (Vrije Universiteit Brussel). 'Dat het nu andersom is, staat haaks op ons gezondheidsbeleid.'

Andere oncologen nuanceren dat er niet zo'n groot verschil is met de cijfers in onze buurlanden. Volgens Karin Rondia, medisch en wetenschappelijk directeur van de Fondation contre le cancer, speelt een reeks van factoren. Ze spreekt ook van over-diagnose, en van de grote invloed van de levensstijl, met de consumptie van tabak en alcohol en het gebrek aan lichaamsbeweging. Over de band tussen luchtverontreiniging en borstkanker is ze eerder sceptisch. 'Vrouwen krijgen bij ons ook almaar later een kind. Dit type kanker komt nu eenmaal meer voor bij vrouwen die weinig kinderen hebben en die pas laat aan kinderen toekomen', merkt Rondia op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud