Bouchez akkoord: Vivaldi kan verder

Conner Rousseau en Egbert Lachaert. ©BELGA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stemt in met een deal tussen de preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau. De vorming van een Vivaldi-regering kan hervatten.

Deze middag was al een eerste grote hindernis genomen in de reanimatie van Vivaldi. De twee preformateurs vonden een 'paars akkoord', dat de impasse kan doorbreken in de onderhandelingen over een nieuwe regering.

Het akkoord is volgens insiders nog vaag, maar er is naar een politiek evenwicht gezocht. Alle zeven de partijen zouden over twee trofeeën beschikken, waarmee ze kunnen uitpakken bij hun achterban.

3 à 4 miljard
Het geheel aan uitgaven voor nieuw beleid zou beperkt blijven tot 3 à 4 miljard euro, in plaats van 6 miljard.

Met de deal trokken de twee preformateurs Bouchez, die zopas zijn groen licht heeft gegeven, over de streep. De beide liberale partijen verkopen de deal door te benadrukken dat ze een vermogenswinstbelasting en een effectentaks konden tegenhouden. Het geheel aan uitgaven voor nieuw beleid zou beperkt blijven tot 3 à 4 miljard euro, in plaats van 6 miljard.

De socialisten kunnen erop rekenen dat het minimumpensioen naar 1.500 euro en de uitkeringen tot boven de armoededrempel worden opgetrokken. Ook CD&V kan die pluimen op haar hoed steken en krijgt garanties over abortus en staatshervorming. De groenen krijgen een klimaatplan en de kernuitstap. Er wordt teruggekeerd naar de allereerste Vivaldi-deal, waarbij de wet van 2003 als uitgangspunt wordt genomen. Dat wil zeggen dat alle voorwaarden vervuld moeten zijn voor alle centrales dicht kunnen.

De liberalen hebben binnengehaald dat de begroting niet helemaal ontspoort en dat werk wordt gemaakt van arbeidsmarkthervormingen.

Formateurs

Als alle partijen zich hierin vinden, kunnen Lachaert en Rousseau om 18.30 uur aan koning Filip voorstellen om te beginnen met de formatie van een Vivaldi-regering. Wie daarbij als formateur het voortouw moet nemen, is nog niet duidelijk, want dat hangt nauw samen met de vraag wie straks premier wordt. Die discussie over het premierschap is even geparkeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud